Az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról

Az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról

Az Európai Unió tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, az Európai Bizottság a partnereivel egyeztetve mihamarabb véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Ursula von der Leyen a kora esti sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország idézte elő a válságot, egyedül Moszkva felelős a helyzet jelenlegi elmérgesedéséért.

Az uniós szankciós csomag egyértelmű válasz a nemzetközi jog orosz megsértésére. A megszorító intézkedések a jogellenes döntésben érintett magánszemélyeket, cégeket és bankokat célozzák - fogalmazott az EB elnöke.

Megtiltjuk a kereskedelmet a két szakadár régió, Donyeck, Luhanszk, valamint az EU között, és korlátozzuk Oroszország hozzáférését az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és szolgáltatásaihoz

- közölte az uniós bizottság elnöke.

Ez fájni fog Oroszországnak és nagyon fog fájni

- ezzel a mondattal jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi képviselője a szankciós csomagot. A részleteket közölve elárulta, hogy ennek értelmében:

  • beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják az orosz Duma 351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár területek elismerését,
  • 27 további személy és entitás is felkerült a tiltólistára, akik aláásták és fenyegetik Ukrajna területi integritását, köztük 11 katonai parancsnokot,
  • korlátozzák az orosz állam és az orosz kormány hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz és felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat a két donyeci régió és az EU között.

Josep Borrell további szankciókat helyezett kilátásba az események alakulásától függően.