Az Európai Bizottság leendő elnöke először beszélt a terveiről: "az EU egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság"

Az Európai Bizottság leendő elnöke először beszélt a terveiről: "az EU egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság"

"Az Európai Unió egyik legfontosabb alapelve a jogállamiság, hiszen az EU éppen a második világháborúban tapasztalt borzalmakra való válaszként jött létre"

- mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének jelölt német védelmi miniszter, aki először beszélt nyilvánosan terveiről a Renew Europe másfél órás meghallgatásán - írja a hvg.hu.

A liberálisok, a szocdemek és a Zöldek nem hajlandók megszavazni a fideszes alelnökjelölteket az EP-ben | Alfahír

A liberális Renew után a szociáldemokrata frakció is bejelentette, hogy kollektíven leszavazzák a Fidesz-KDNP bizottsági alelnökjelöltjeit Brüsszelben. Öt Fidesz-KDNP-s politikust jelöltek alelnöknek a szakbizottságokban:

Von der Leyen bizottsági elnökként olyan mechanizmust hozna létre, ami lehetővé tenné a jogállamisági helyzet folyamatos monitorozását a tagállamokban, amibe egy rendszeres jelentés is beletartozna. A német politikus szerint a jogállamiság betartása melletti harcban az Európai Bíróság a legmegfelelőbb eszköz, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a tagállamok gyakorlatba ültessék az ítéleteket.

Von der Leyen kérdésre válaszolva egyértelműen leszögezte, hogy

a következő Európai Bizottság szigorúbb lesz a jogállamisági kérdésekben, mint az előző.

Nők és férfiak

Arról is beszélt, hogy olyan Bizottságot akar, ahol fele-fele a nők és férfiak aránya, ezért arra kéri a tagállamokat, hogy két jelöltet nevezzenek meg, egy férfit és egy nőt. A magyar kormány eredetileg Trócsányi Lászlóból akart biztost faragni, B-tervként Deutsch Tamás és Győri Enikő neve merült fel.

Migráció

Von der Leyen szerint pontosan meg kell határozni a migráció definícióját és világos különbséget kell tenni az illegális és legális migráció között. A schengeni határokat nyitva hagyná, de a külső határok védelmét létfontosságúnak tartja, ehhez a Frontexet (uniós határvédelmi ügynökség) használná.

Klímaváltozás

Legfontosabb feladatának viszont a klímaváltozás elleni harcot nevezte, Európát az első olyan kontinenssé akarja tenni, amely klímasemleges, ennek érdekében felállítana egy tudósokból álló független bizottságot.

EU-csúcs: Orbánék vétójával bukott el a klímavédelmi terv | Alfahír

A ma kezdődött és holnap befejeződő EU-csúcs témái között szerepelt az a rendkívül fontos célkitűzés is, mely szerint a tagállamok kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy 2050-re klímasemlegessé teszik Európát. A magyar kormány álláspontja korábban az volt, hogy támogatják a javaslatot, ám

Ehhez hasonló társaságot hozna létre kiberbiztonsági szakértőkből is, szerinte az EU nagyon lemaradt a kiberbiztonság és digitalizáció terén.

Oroszország

"Oroszország a szomszédunk és mindig is az lesz. A Kreml nem bocsátja meg a gyengeséget, ezért erős pozícióból kell velük tárgyalnunk"

- jelentette ki von der Leyen, aki ebben a kérdésben a párbeszéd és az erődemonstráció megfelelő elegyét gondolja jó megoldásnak. A nemzetközi jogsértéseket, például a Krím-félsziget megszállását elfogadhatatlannak tartja.

Teljesen közös európai hadsereg felállítását nem támogatja, ahogy fogalmazott, európaiak hadseregét, nem európai hadsereget akar, ez szorosabb együttműködést jelenthet a különböző haderők között.

Von der Leyenről jövő héten szavaz az EP, a Néppárt és a Renew Europe támogatja, a szociáldemokraták és a Zöldek a mostanihoz hasonló meghallgatásoktól teszik függővé döntésüket.