Von der Leyen: nem számítok arra, hogy az uniós csúcson megállapodás születik a hatodik szankciós csomagról

Von der Leyen: nem számítok arra, hogy az uniós csúcson megállapodás születik a hatodik szankciós csomagról

Nem számítok arra, hogy a csúcstalálkozón megállapodás születik az Oroszország elleni uniós szankciók hatodik csomagjáról, de bízom benne, hogy utána sikerülni fog - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfő délután, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli tanácskozására érkezve.

Az elnök újságíróknak elmondta: az EU már öt szankciós csomagot sikerrel kidolgozott, "ez a munka sohasem könnyű és ugyanaz a helyzet a hatodik csomaggal is". Mint mondta, a bizottság és az EU soros francia elnöksége az elmúlt öt napban azon dolgozott, hogy előrelépjen ezzel a tervezettel - amely szerinte kezd kiforrottá válni -, de megállapodást még nem sikerült elérni.

A tagállamokhoz intézett felhívásom nagyon világos. A siker kulcsa: szolidaritás Ukrajnával és az uniós egység

- húzta alá Von der Leyen.

Kaja Kallas észt miniszterelnök is azon a véleményen volt, hogy valószínűtlen, hogy a csúcson megállapodás születik. Hozzátette azonban, hogy a következő - június végén megrendezendő - találkozón már konszenzust érnek el a tagállami vezetők. 

A lett kormányfő, Krisjanis Karis szerint a tagállami vezetők a tárgyalások közepette "túlságosan elmerültek a részletekben, így nem látják a lényeget".

Csak a pénzről van szó, míg az ukránok az életükkel fizetnek. Támogatnunk kell őket, már csak önös érdekből is, mert csakis akkor érezhetjük biztonságban magunkat Európában, ha Oroszországot legyőzték

- jelentette ki.

Olaf Scholz német kancellár érkezéskor azt mondta: számára minden azt sugallja, hogy a csúcson konszenzusra lehet jutni az orosz olajembargót érintő hatodik szankciós csomagról. "A megállapodás előbb vagy utóbb meglesz" - tette hozzá. Scholz úgy vélte, a tárgyalásokat "azzal a szándékkal folytatják, hogy egyezségre jussanak, mivel az EU ereje a problémák közös megoldásában rejlik".

Charles Michel az Európai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy "most van itt az ideje", hogy a vezetők döntsenek a hatodik szankciós csomaggal kapcsolatban.

Bizakodom, hogy képesek leszünk együttesen döntést hozni, hogy egységes álláspontot képviseljünk ebben a fontos témában. Ez nem könnyű, különböző aggályok merülnek fel, de az elmúlt órákban előrelépést tettünk, így remélem, hogy lesz konszenzus

- nyilatkozta.

Sanna Marin finn kormányfő szerint "nagyon fontos, hogy még a csúcstalálkozó folyamán megoldás szülessen". Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentességet, ahogyan azt a folyamatban lévő tárgyalások előirányozzák, azt válaszolta: "fontos, hogy a szankciós csomag elég kemény legyen ahhoz, hogy valódi hatással legyen az orosz gazdaságra".

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője az nyilatkozta, hogy bízik a csúcson történő megállapodásban.

Bonyolult lesz, mert egyhangúlag döntünk, de biztos vagyok abban, hogy eljutunk a pragmatikus megközelítésig. Le kell állítani a moszkvai hadigépezet finanszírozását

- jelentette ki.

Mark Rutte, holland miniszterelnök úgy vélekedett, hogy az Oroszországgal szembeni hatodik szankciócsomag akkor is hatásos lehet, ha a csővezetékeken keresztül érkező kőolajra vonatkozó mentesség mellett döntenek az EU-tagállamok vezetői. A holland kormányfő szerint ha a vezetők a csúcson nem jutnak megállapodásra, az uniós nagykövetek még mindig találhatnak kompromisszumot a hét végén vagy a következő hét elején. Rutte azt is kifejtette, hogy egyes, az orosz kőolajtól erősen függő kelet-európai országok aggodalmai "érthetőek". Óva intett azonban minden olyan intézkedéstől, amely aláásná az egységes piac egyenlő versenyfeltételeit, és olyan országokat büntetne, mint Hollandia.

(MTI)