Megszűnhet a vízummentesség, az USA-nak elege lett a magyar útlevélcsalásokból

Komoly biztonsági hiányosságokat tártak fel a magyar hatóságoknál.

A portál információi szerint közel 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez (az egyszerűsített honosítási eljárás során nagyon sok ukrán és orosz is magyar útlevélhez jutott, olyanok is, akik egy szót sem beszéltek magyarul: lásd a keleti járásokba beköltöztetett "szavazópolgárok") akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is. Magyarország ugyanis 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának tartotta, hogy tavaly októberben ideiglenesre változtatták Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból - írja a portál.

Az Egyesült Államok az elmúlt években számos alkalommal bírálta a magyar kormányt a demokratikus intézményrendszer gyengítése miatt, bár közben elismerően szólt a magyarok részvételéről az amerikaiak által vezetett katonai küldetésekben. Az Orbán-kormány láthatóan bízott abban, hogy Donald Trump elnökké választásával sikerül szorosabbra fonni a kapcsolatot az amerikai kormányzattal. Ezt hátráltathatja azonban most az, hogy az amerikaiak épp egy biztonsági és határőrizeti kérdésben neheztelnek a magyarokra, márpedig ez Trump számára kulcsfontosságú terület.

Tavaly ősszel az amerikai képviselőház egyik tagja levelet írt a DHS-nek, hogy felhívja a figyelmüket a problémára. A minisztérium egyik magas rangú tisztviselője október 27-én küldött válaszából kiderült, hogy tisztában vannak a helyzettel, és dolgoznak a megoldáson. „A DHS együttműködik a magyar kormánnyal a magyar útlevélkiadási rendszer hiányosságainak javításában annak érdekében, hogy megelőzzük a további csalásokat” – áll a Washington Post által megszerzett levélben.

Úgy tűnik azonban, hogy nem sikerült gyors haladást elérni az ügyben. Idén áprilisban – egy, az ügyet ismerő forrás szerint a választás után – Budapestre jött a DHS küldöttsége, és a korábbinál is erősebb nyomást gyakoroltak a magyar kormányra. „Elég egyértelmű és erős üzenetként megfogalmazták, hogy a magyaroknak rendbe kell rakni az útlevél-rendszerüket” – fogalmazott egy, a tárgyalásokat ismerő forrás, aki szerint az amerikaiak közölték azt is, hogy „ha nem hozzák rendbe a rendszert, akkor Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból”.

„Komoly aggály az, ha bármikor is valaki hamis személyazonossággal utazik” – mondta a DHS egyik névtelenséget kérő tisztviselője a Washington Postnak. Hozzátette, hogy Magyarország ugyan azonosította a megfelelő kiigazító lépéseket, de a munka még folyamatban van. „Ha nem vagyunk elégedettek, vagy ha nem hajlandók a megfelelő intézkedésekre, akkor vagy eltávolíthatjuk őket a [vízummentességi] programból, vagy pedig felfüggeszthetjük őket” – tette hozzá a tisztviselő, aki a témára vonatkozó titkosítási szabályok miatt névtelenséget kérve nyilatkozott.

„A legnyilvánvalóbb kockázat az, hogy olyan emberek jönnek az Egyesült Államokba, akik valamilyen okból szükségesnek tartják, hogy elrejtsék a valódi személyazonosságukat” – mondta a Washington Postnak Stewart Baker, a DHS korábbi magas rangú tisztviselője, aki az európai és közel-keleti fenyegetésekért felelt a minisztériumban.

„A leggyakoribb ok, hogy ezt drogcsempészet, szervezett bűnözés vagy illegális bevándorlás miatt csinálják” – közölte Baker. Hozzátette: „A legaggasztóbb ok az lenne, ha olyan jól szervezett terrorista csoportok szereznének ilyen papírokat, mint az ISIS vagy az al-Kaida. Vagy ha esetleg orosz kémek, akiket mi utasítottunk el az országból, de ők aztán elrepülnek Ukrajnába, vesznek ott egy magyar útlevelet, majd visszajönnek az Egyesült Államokba.”