Újraindul a nyugati nyalás: a Fidesz nem bojkottálja a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitását

Orbánék vért izzadnak, hogy ne Putyin-csatlósként tekintsenek rájuk a tengerentúlon.

Népes amerikai delegációt várnak Izraelbe az amerikai követség új, jeruzsálemi épületének hétfői átadására. A John J. Sullivan külügyminiszter-helyettes vezette küldöttségben ott lesz Ivanka Trump, Donald Trump amerikai elnök lánya, férje, Jared Kushner, Steve Mnuchin pénzügyminiszter, valamint az amerikai kongresszus tizenkét tagja.

Az új követség felavatása egyelőre lényegében az eddigi jeruzsálemi, vízumügyekért felelős konzulátusi épület új státuszba helyezését jelenti az Arnona lakónegyedben, amíg várhatóan hat év alatt elkészül az új, amerikai nagykövetséghez méltó épületegyüttes.

Az Izraelbe delegált nyolcvanhat nagykövet közül a Háárec szerint mintegy harminc vesz részt a vasárnap esti diplomáciai fogadáson, amelyen jelen lesz az izraeli vezetés, így Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a külügyminiszter, valamint az amerikai delegáció is.

Kétkulacsos narancsdiplomácia

Az európai országok nagy többsége bojkottálja az eseményt, és a lap szerint nem fogadta el a meghívást Oroszország, Egyiptom és Mexikó külképviselete sem.

"Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete vesz részt a ma esti fogadáson, amelyet a külügyminisztériumban Benjámin Netanjahu és felesége ad az Izraelbe akkreditált nagyköveteknek abból az alkalomból, hogy az Egyesült Államok hétfőn megnyitja jeruzsálemi nagykövetségét"

- közölte az MTI tudósítójával Nagy Andor, Magyarország Izraelbe akkreditált nagykövete, majd hozzátette:

"Magyarország, Csehország és Románia Brüsszelben sem értett egyet azzal, hogy az Európai Unió egységesen elítélje az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözését."

A diplomata szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogy Magyarország is Jeruzsálembe költöztetné jelenleg Tel-Avivban működő nagykövetségét.

"A magyar álláspont nem változott, továbbra is a kétállami megoldás hívei vagyunk"

- tette hozzá a magyar nagykövet utalva az Izraeli-Palesztin konfliktus rendezésével kapcsolatos elképzelésekre.

Az európai sorból kilógó törleszkedés most korántsem véletlen, hiszen a Fidesz nem csak az Európai Uniótól számíthat komoly szankciókra, de az Orbán-kormányok korruptságán és főleg túlzott orosz-orientációján magát eléggé felhúzó amerikai vezetéstől sem számíthat sok jóra a jövőben. Orbánék most az ilyen gesztusokkal remélik megúszni az újabb kitiltási botrányt, vagy az egyéb negatív intézkedéseket.

A legelső csatlós: Orbán pénzért és némi dicséretért láncolta Moszkvához Magyarország sorsát

Komoly elemzést közölt az amerikai Newsweek Összeesküvés Európa ellen: Putyin, Magyarország és Oroszország új vasfüggönye címmel, mely a közép-európai, és tágabb értelemben az európai-orosz politikai viszonyokat járja körül a magyar választások és Orbán Viktor szerepének tükrében. A végkövetkeztetés több mint aggasztó.

A palesztinok máris berágtak ránk

Közben a Times of Israel szerint szombat délután a Palesztin Hatóság külügyminisztériuma is megszólalt az ügyben.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy szerintük Magyarország, Csehország és Románia megsértette a nemzetközi jogot a közös uniós nyilatkozat blokkolásával, szembement az EU-val és a vonatkozó ENSZ-határozatokkal.

A kommüniké úgy fogalmaz, hogy a három országnak következményekkel is szembe kell majd néznie, elsősorban az arab országokkal való kapcsolatuk fogja megsínyleni a lépést.

A Palesztin Hatóság arra is figyelmeztetett, hogy ha más országok is követnék az Egyesült Államok példáját, akkor jogi lépesekkel kell szembenézniük.

Tudják, kitől kell tartaniuk: Továbbra is drága pénzen lobbiznak Orbánék Washingtonban

A portál szerint Balog idén február 9-én hozott tető alá egy, a kormány számára szó szerint létfontosságú találkozót Mick Mulvaneyval, a Fehér Ház költségvetés-kezelési hivatalának vezetőjével, aki az egyik legbefolyásosabb - és egyes, kevésbé hízelgő sajtóhírek szerint a legkorruptabb - szürke eminenciás az Egyesült Államok csúcsvezetésében.