Egyelőre tárgyal a MÁV és a szakszervezet

Ha ez nem vezet eredményre, jöhet a sztrájk.

A MÁV-Start és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) tárgyal az Utasellátó jövőjéről.

A MÁV-Start közleménye szerint a tárgyalások azért váltak szükségessé, mert a  szakszervezet felmondta a kollektív szerződést az Utasellátónál, ami tovább nehezítette a tavaly jelentős veszteséget termelő szervezeti egység helyzetét. A szakszervezet viszont ugyancsak közleményben úgy fogalmazott, pénteken kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek, ennek keretében tárgyalnak.
    
A VDSzSz úgy tudja, hogy a cég csoportos létszámleépítésre készül: több mint 50 vasutas elbocsátását tervezi, akik többségében hálókocsi kalauzok, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakácsok, felszolgálók. A MÁV-Start ezzel szemben azt írta: "az Utasellátó szervezetére vonatkozóan a munkáltató nem jelentett be csoportos létszámleépítési szándékot".
    
A munkáltató közleményében azt írta az Utasellátó 2016-ban jelentős veszteséget termelt. A MÁV-Start vezetése folyamatosan vizsgálja az Utasellátó gazdaságos működtetésének lehetőségeit, melyhez a VDSZSZ konstruktív hozzáállására is szükség lenne.
    
"Amennyiben az Utasellátóra vonatkozóan kapacitáscsökkentésre vonatkozó döntés születne, úgy a MÁV-Start valamennyi érintett munkavállaló esetében más pozíció felajánlásával, illetve átképzéssel járul hozzá a biztos munkalehetőséghez, a 2017. március 13-án, a VDSZSZ által is aláírt Együttműködési Megállapodásnak megfelelően" - áll a közleményben. 
    
A megállapodás szerint a MÁV-Start Zrt. nem tervezi az alkalmazottak létszámának érdemi csökkentését, amennyiben mégis foglalkoztatási gondok jelentkeznének, akkor a munkáltató az érintett munkavállalók részére másik, méltányos, továbbfoglalkoztatást jelentő munkakört ajánl fel. Természetesen ebben az esetben is meg kell felelni a szükséges alkalmassági feltételeknek - tették hozzá.
    
"A VDSzSz Szolidaritás a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára, ne váljanak munkanélkülivé, így családjuk és önmaguk megélhetését ne segélyekből, könyöradományokból lehessen csak ideig-óráig biztosítani" - szögezi le a szakszervezet a tárgyalásokról írt közleményében. Megjegyezték azt is, hogy, ha nem vezet eredményre  a munkaügyi vita, akkor sztrájkot hirdetnek.