Utolsó figyelmeztetés – ha összeomlik a mezőgazdaság, újabb milliók kelnek útra

Amennyiben egy csöppnyi felelősség is van a fejlett világ vezetőiben, ezt nem hagyják.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a nemzetközi közösséghez fordul a szír gazdák támogatása érdekében, hogy ne kényszerüljenek a helyzetet tovább rontva földjeik elhagyására - újabb migrációs hullámot elindítva.

Lapunk is folyamatosan beszámol a szíriai katonai akciókról, azonban arról már kevesebb szó esik, hogy a szétbombázott közel-keleti ország miként képes működni, hogyan tudja fenntartani a lakosságot.

Jelenleg a szír lakosság több mint fele számára jelent problémát a napi élelem előteremtése, harmadának a legalapvetőbb élelmiszerek is elérhetetlenek

- mutatta be az elképesztő helyzetet José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója, majd hozzátette:

el kell kerülni, hogy még több gazda kényszerüljön földjeit elhagyni, mert csupán a segélyekkel nem lehet ellátni egy országot.

Az ország élelmiszer-termelésének összeomlásával az élelmiszerárak elszabadultak; Szíria egyes részein a kenyérgabona ára 300 százalékkal, míg a rizsé 650 százalékkal nőtt az elmúlt 18 hónapban. A mezőgazdaság mindig a legfontosabb megélhetési forrás volt az országban, éppen

"ezért nem szabad magukra hagyni a Szíriában maradtakat, akik továbbra sem adták fel a mezőgazdasági tevékenységet. Főleg, hogy javarészt (63 százalékban) nőkről van szó"

- figyelmeztetett Laurent Thomas, a FAO főigazgató helyettese.

Még egyszer hangsúlyozva, nem segélyekről van szó, hanem támogatásról:

a helyi előállítás jelentősen olcsóbb, mint az ország élelmezése segélyek révén. Száz dollár befektetéssel egy helyi gazda 1 tonna búzát tud termelni, ugyanezen mennyiségű gabona importja ezen összeg többszöröse lenne.

Persze az import a multinacionális tőke érdeke, ami magyarázatot is ad arra, hogy miért nem lehetséges a szíriai konfliktus rendezése, illetőleg az Iszlám Állam elleni érdemi cselekvés már hosszú évek óta.

Ezzel szemben

a FAO-tól kapott búza és árpa vetőmagokból becslések szerint 119 000 tonna gabonát arathatnak a gazdák, amellyel akár fél millió embert ellátását is meg lehet oldani. Emellett több mint 9 millió állat esetében biztosított a Szervezet állatorvosi ellátást.

Ugyanakkor van B-terv is, hagyjuk az egész konfliktust a maga útján, idézzünk elő minél szélesebb humanitárius katasztrófát, majd rettegjünk a kerítéseink mögött, és kvóták szerint osszuk szét embertársainkat. A Nyugat felelős politizálása már csak annak tudatában is kétségbevonható, hogy évek óta számos tanulmány bebizonyította, az Arab tavasz hátterében nem csupán politikai és gazdasági problémák álltak, környezeti, népesedési és éghajlati hatások is hozzájárultak ahhoz, hogy a szíriai városok lakói az utcára mentek.

S végül kikötöttek Európában.