Orbán Viktor üzbég látogatásán a magyar őstörténet is szóba került

Orbán Viktor üzbég látogatásán a magyar őstörténet is szóba került

Orbán Viktor elégedettségét fejezte ki Üzbegisztánnal kapcsolatban, és megjegyezte, hogy Magyarország érdekelt az Üzbegisztánnal való együttműködés bővítésében - írják az üzbég lapok a miniszterelnök látogatásával kapcsolatban.

A találkozó fő témái voltak a politikai, kereskedelmi, beruházási, gazdasági, technikai, kulturális és a humanitárius kooperáció kilátásai. 

A látogatás során több mint 10 dokumentumot írtak alá a sokoldalú partnerség kibővítésére. Ide tartozik az interregionális együttműködésről szóló kormányközi megállapodás, a külügyminisztériumok együttműködési programja 2021-2023-ig, a Stratégiai és Interregionális Tanulmányok Intézete és a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti egyetműködési megállapodás is.

  • Megállapodtak az atomenergia területén folytatott együttműködésről,
  • a további együttműködésről az innováció területén,
  • az együttműködési programról a kultúra területén,
  • az együttműködés fejlesztéséről a mezőgazdaságban,
  • az élelmiszeriparban
  • és az állattenyésztésben.

Szintén megállapodást írtak alá a Debreceni Egyetem üzbegisztáni oktatási programjainak megvalósításáról.

Egyezségre jutottak abban, hogy bővítik a termékek kínálatát a két ország piacain, megerősítik az ipari együttműködést, konkrét projekteket hajtanak végre a gyógyszeriparban, a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben, a halászatban, a burgonyában és más területeken.

A két elnök ismét elismerte, hogy a két ország véleménye és megközelítése a nemzetközi és regionális kérdésekben hasonló és közel áll egymáshoz. A magyar fél támogatását fejezte ki Üzbegisztánnak a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásának terveivel kapcsolatban.

Orbán Viktornak az üzbég elnök Arany János művének üzbég fordítását ajándékozta. Majd az üzbég elnök megjegyezte:

„Üzbegisztánnak mindig is voltak történelmi kapcsolatai a magyar néppel. Nagyra értékeljük azokat a magyar tudósokat és turanistákat, akik a múltban ellátogattak hazánkba, különösen a hires Vámbéri Árminra, az üzbég nép munkáit, ősi városainkat, mint Szamarkand, Bukhara és Khiva, nagy elődeinket, mint Amir Temur Alisher Navoi, Babur Mirzo, kutatójára.”

Majd ezt fűzte hozzá az Arany János műhöz:

“Figyelemre méltó ez a munka, amely leírja azt a legendát, hogy a hunok keletről, mai régiónkból érkeztek Magyarországra.”