Vagyonvizsgálat: egyelőre lelkesek a pártok

A Fidesz kivételével a parlamenti pártok hajlandóak lennének nyilvánosságra hozni képviselőik családjának vagyonnyilatkozatát.

A Fidesz kivételével a parlamenti pártok hajlandóak lennének nyilvánosságra hozni képviselőik családjának vagyonnyilatkozatát. A Jobbik még december közepén jelentette be, hogy 2015-től így fognak eljárni.

A párt tavaly év végén törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlési képviselők, miniszterek és államtitkárok vagyongyarapodási vizsgálatáról. A tervezetet a kormánypárti többség elutasította. A Jobbik ekkor döntött úgy, hogy frakciójuk minden tagja nyilvánosságra hozza nem csak saját maga, de legközelebbi családtagjai vagyoni helyzetét is.

Kérdésünkre válaszolva Rogán Antal azt mondta: a szabályozás újragondolását nem veti el, ám „ez majd 2015-től lehet aktuális”.

Az LMP társelnöke és frakcióvezetője, Schiffer András elmondta: pártja minden átláthatóságot növelő szabályozást támogat. Hozzátette: szerinte nem csak az fontos kérdés, hogy mekkora vagyona van a politikusoknak és családjuknak, hanem az is, hogyan tettek erre szert. Hogyan fordulhat elő, hogy „húszon-harmincéves emberek, akik életükben semmi mással nem foglalkoztak, csak politikával”, hatalmas értékű ingatlanokra tesznek szert.

A leggyorsabb vállalást az MSZP elnöke, Tóbiás József tette. Az alfahir.hu kérdésére egyből rávágta, hogy pártja is át fogja venni ezt a kezdeményezést, ők is nyilvánosságra hozzák minden képviselőjük és közeli hozzátartozójuk teljes vagyonát.

Árgus szemekkel fogjuk figyelni, hogy a kezdeti lelkesedés kitart-e a következő vagyonbevallásig.