Valaki klórgázt vetett be Szíriában – mindenki a másikra mutogat

Egy jelzés nélküli helikopter dobta le a mérges gázzal töltött konténereket.

A szíriai polgári védelem egyik szóvivője szerint a lázadók kezén lévő tartományban 33 ember, többségükben nők és gyermekek szenvedtek egészségkárosodást a szarakibi gáztámadástól. A csoport, amely kutatást-mentést végző önkéntesek összefogásaként azonosítja magát, közzétett a YouTube videomegosztó oldalon egy felvételt, amelyen nyilvánvalóan légzési nehézségekkel küszködő embereknek oxigénmaszkokat nyújtottak át polgári védelmi egyenruhások.

A mentőszolgálat szerint az alkalmazott vegyszer klórgáz lehet, de biztosan nem tudták megállapítani.

"Mérges gázt tartalmazó, közepes méretű hordókat dobtak le. A szíriai polgári védelem viszont nem tudta meghatározni, hogy milyen típusú gázt (vetettek be)"

- közölte a szóvivő.

Abdel-Aziz Baríh, a településen dolgozó egyik orvos a BBC-nek elmondta: keddre virradóan két klórgázzal töltött tartályt dobtak le. "Tudjuk, hogy klórgázról van szó, mert korábban már volt ilyen támadás, így ismerjük a szagát és tüneteit...28 megerősített mérgezéses esetünk van, javarészben nők és gyerekek" - tette hozzá.

A szíriai polgári védelem szóvivője szerint ez már a második eset, hogy Szarakib város ellen mérgesgáz-támadást intéztek, míg Idlíb-szerte a szíriai konfliktus kitörése óta kilenc - feltételezhetően klórgázzal kapcsolatos - incidensről tudnak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Moszkvában tudatosan "bedobott" álhírnek minősítette azt az információt, amely szerint mérges gázt vetettek be az orosz helikopter lelövésének környékén. Kijelentette: nehéz ismeretlen forrásból származó közlésekre reagálni. Azt tanácsolta az újságíróknak, hogy a Szíriában folytatott hadműveletek részleteivel kapcsolatban forduljanak a szaktárcákhoz.

Peszkov szerint nem a Kreml illetékes annak a kérdésnek a megválaszolásában sem, hogy a helikopter elvesztése után az orosz légierő felújítja-e a lázadó fegyveresekre mért csapásokat. A szóvivő nem kívánta kommentálni John Kerry amerikai és Mevlut Cavusoglu török külügyminiszternek arra vonatkozó kijelentéseit, amelyek szerint Moszkvának és Damaszkusznak fel kellene hagynia a támadó műveletekkel Szíriában.

A szíriai polgárháborúban szemben álló felek az eddig történt vegyifegyver-támadásokért kölcsönösen egymást tartják felelősnek, illetve tagadták, hogy saját maguk használnának ilyen jellegű fegyvereket.

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi-8-as típusú orosz katonai helikoptert, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai értesülések szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba. Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője hétfőn közölte, hogy a Mi-8-ast olyan terület felett lőtték le, amely az an-Núszra Front és a vele szövetséges, mérsékeltnek nevezett fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll.

Több mint száz éve használták először

A klórgázt az I. világháborúban használták elsőként harci fegyverként. A németek 1915. április 22-én vetették be az yperni csatában. Az alkalmazása a vártnál is sokkal jobban sikerült, az Antant csapatai rövid idő alatt tízezer halottat és sok ezer sebesültet vesztettek. Ez követően mindkét fél nagy számban alkalmazott különböző harci gázokat, a hatékony gázálarcok elterjedésével a gáztámadások már nem okoztak akkora veszteségeket mint korábban. A második világháborúban már nem is próbálkoztak alkalmazásukkal.