Van az EU-ban egy ország, ahol a fegyvertartás emberi jog

Van az EU-ban egy ország, ahol a fegyvertartás emberi jog

Míg hazánkban az Európa egyik legszigorúbb szabályozása van érvényben, Csehországban az alkotmánybban van rögzítve a fegyveres önvédelem joga.

A gazdasági válság, a drogjárvány és a rendőrség technikai és létszámhiényosságai miatt ismét magasra hágó bűnözési hullám nyomán Magyarországon is egyre többen vetik fel, hogy a törvénytisztelő állampolgárok számára biztosítani kell, hogy megvédhessék önmagukat.

A Jobbik múlt héten azt kezdeményezte, hogy a rendőrök és katonák hivatásos szolgálati jogviszonyuk ideje alatt indoklás nélkül, alanyi jogon kaphassanak önvédelmi fegyvert. "Akikre utcáink rendjét, hazánk biztonságát bízzuk, ne maradjanak védtelenek egyenruha nélkül sem, és legyenek képesek megvédeni minket munkaidejükön kívül is" - indokolta a javaslatot a párt országgyűlési képviselője, Sas Zoltán.

A kérdésről október elején Adorján Béla, a Jobbik elnöke közölt cikket az Indexen. A politikus szerint "a szemünk előtt kibontakozó közbiztonsági válságban ez a drákói szigor már nem védi, hanem kiszolgáltatottá teszi az embereket.".

"A bűnöző úgyis fegyverhez jut, ha akar – és akinek mindenáron pénz kell, például drogra, annak a kezében bármi fegyverré válhat. Mi, törvénytisztelő polgárok, akiket az állam már egyre kevésbé tud és akar megvédeni, fegyver híján könnyű prédák vagyunk számukra"

- mutatott rá a politkus. Hozzátette:

"Igenis létezhet olyan szabályozás, amely garantálja önmagunk és szeretteink megvédésének jogát, ugyanakkor kizárja, hogy illetéktelen vagy alkalmatlan emberek kezébe kerüljön fegyver."

Van, ahol létezik is

A fenti elvárásokhoz meglehetősen közel álló törvényekre van példa, és nem is kell hozzá messzire menni. Csehországban 2021-ben alkotmányba foglalták a fegyveres önvédelemhez való jogot. Az ország alaptörvényének részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítették egy bekezdéssel.

Eszerint az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie a saját és más emberek életét.

A prágai parlament ezzel vállaltan az Európai Unió egyvertartást szigorító törekvéseivel megy szembe. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az EU-val szemben.

"a lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket"

- fogalmazott meg Adorján Béla érveléséhez hasonló indoklást az egyik cseh képviselő.

Egymillió fegyver az állampolgároknál

Egy 2022-es adat szerint szerint a Magyarországnál alig valamivel népesebb Csehországban több mint 300 ezer ember rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, akik mintegy egymillió lőfegyvert birtokolnak. Ezek többsége pisztoly - derül ki az Index tavaly decemberi összeállításából.

Ezzel szemben hazánkban mindössze 145 ezren rendelkeznek lőfegyvertartási engedéllyel összesen 222 ezer fegyverre. 63 ezer tulajdonosnak van gáz– és riasztófegyvere, amihez nem szükséges engedély.

Alkalmatlanok kizárva

Természetesen a cseh szabályozás sem teszi lehetővé, hogy bárki fegyverhez jusson. Akinek priusza van, alapból kiesik e körből. A kérelmezők mentális és fizikai állapotát alaposan felmérik, majd egy több fordulós vizsgát is le kell tenniük a fegyver biztonságos használatáról és tárolásáról. Az eljárás szigorúságára jellemző, hogy aki az írásbeli teszt 30 kérdéséből akár csak egyre is helytelenül válaszol, megbukik.

Ezt követi egy lőtéri gyakorlat, ahol szintén bizonyítani kell az alapismeretek elsajátítását. Az engedélyt a rendőrség természetesen bármikor visszavonhatja, ha ezt indokoltnak látja.

A fegyvertartás elterjedtsége ugyanakkor - a szigorú törvénykezést támogatók gyakori érvelésével ellentétben - nem jár az erőszakos bűncselekmények elszaporodásával.

Egy 2019-es adatsor szerint abban az évben abban az évben összesen 195 személy halálát okozta lőfegyver – igaz, ebbe beletartozik, ha állami erőszakszervezet (rendőrség, katonaság) lő le valakit, illetve a vadász- és egyéb lőfegyverrel kapcsolatos balesetek –, ami az adott év haláleseteinek 0,17 százaléka.

600 éve fegyverben

Csehországban komoly történelmi hagyományai vannak a szabad fegyvertartásnak. A 1419-ben kitört huszita felkelés harcosai az elsők között használtak a harcmezőn tömegesen lőfegyvereket, amelyek így korán elterjedt az országban. A felkelés ugyan 15 éves küzdelem, utám elbukott, ám a csehek - Európában szinte teljesen egyedülálló módon - megőrizték fegyvertartási jogukat, amelyet egy 1524-ben született törvény hivatalosan is elismert.

A megengedő szabályozás történelmi korokon és rendszereken átívelően megmaradt, s csak a 1939 és 1945 közötti német megszállás, illetve az ezt követő kommunista diktatúra idején szigorították meg. A cseh rendszerváltás után visszaállították a korábbi szabályozást, a 2021-es alkotmánymódosítás tehát csupán megerősítette, és emberi alapjoggá emelte ezt.