Van olyan fővárosi kerület, ahol már bőven 300 ezer fölötti az átlagos bérleti díj

Van olyan fővárosi kerület, ahol már bőven 300 ezer fölötti az átlagos bérleti díj

Nehéz helyzetben a magyar fiatalok. Az ország nem egy pontján már egy havi fizetés árát kell csak az albérlet fedezésére költeniük. A megoldás sokszor az elvándorlás, nem véletlen gravitál sokuk Nyugat-Európa felé...

Fordulattal kezdte az évet az magyarországi albérlet piac: míg decemberben még enyhén csökkentek a bérleti díjak, januárban ismét növekedésnek indultak - derült ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb, januári adataiból.

Havi összevetésben országosan 1,5 százalékkal nőttek az albérletárak az előző hónaphoz képest, ezt Budapesten 1,9 százalékos emelkedés kísérte.

Az ismertetett elemzés szerint

február közepén Budapesten átlagosan 250 ezer forintra rúgott a bérleti díj.

A legdrágább fővárosi kerületek átlagárai így festenek:

🔴 II. kerület – 352 ezer Ft,

🔴 V. kerület – 335 ezer Ft,

🔴 I. kerület – 300 ezer Ft.

Az adatokból az is kiolvasható, hogy

két vármegyeszékhelyen, Debrecenben és Székesfehérváron is átlépte a 200 ezret az átlagos lakbér a kínálati piacon.

A drágulást elsősorban az egyetemi, főiskolai keresztféléves képzések indulása és az év eleji fizetésemelések okozták.

Továbbra is a XI. és XIII. kerület rendelkezik a legnagyobb albérletkínálattal, előbbit 250 ezer, utóbbit 255 ezer forintos átlagos lakbér jellemezte február közepén.

„A két nagyvárosban látott drágulás, leginkább annak köszönhető, hogy ipari és gazdasági központokról van szó, amelyek munkaerőpiaci szempontból jelentős fejlődést mondhatnak magukénak. Emellett egyetemvárosokról beszélünk, ez pedig szintén élénkíti a helyi albérletpiacot. Februárban elindultak a keresztféléves képzések, az érintett diákok egy része pedig most keresett magának kiadó lakást, ami hozzájárult az egyetemvárosok és Budapest albérletpiacának drágulásához” – írta Balogh László, az ingatlan.com elemzője.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)