A ciklusa felénél váratlanul lemondott Csák János

A ciklusa felénél váratlanul lemondott Csák János

A kulturális és innovációs miniszter a ciklus felénél otthagyja a pozícióját. Szerinte minden sínen van, amit vállalt, a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni.

Két év után váratlanul benyújtotta a lemondását Orbán Viktornak Csák János, a kulturális és innovációs miniszter, aki elfogadta a döntését. Minderről a Mandinernek maga Csák beszélt

Lemondását azzal indokolta, hogy szerinte azok a feladatok, amiket a miniszterelnök kért tőle, már sínen vannak, „e tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

Csák elmondása szerint a miniszterelnök három dolgot kért tőle, mint minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítson ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, a harmadik pedig, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket.

“Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek”

- fogalmazott.

Arról is beszélt a kormánypárti lapnak, hogy szerinte "a kulturális ágazatban sikerült megindítani a kultúraváltást, hiszen most már a nagy többség érti: nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége."

Mint ismert, Csák János volt az, aki kulturális és Innovációs miniszterként menesztette L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről, illetve tavaly ő nem fogadta el Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója lemondását a teátrum két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó balesete után.

(Címlapkép: Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Szépművészeti Múzeum vezetésére kiírt pályázat elbírálásával kapcsolatos sajtótájékoztatón 2024. június 6-án. MTI/Lakatos Péter)