Varázslatos varróeszközök

Az ollót a magyar néphitben a rontás elleni eszköznek tartották, de egyéb mágikus eljárásokat is végeztek vele. A legismertebb hiedelmek arról szólnak, hogy az ollót mindig összecsukva kell tartani, a nyitott olló ugyanis rosszat hoz maga után. Ha egy ollót nyitva hagynak a lakásban, ott veszekedés tör ki. Egy másik változat szerint az ellenség szája kinyílik, vagyis a szájára veszik az embert. Az olló egyik élének eltörése veszekedés vagy civakodás előjele. Ha valaki leejti az ollót, annak a szeretője hűtlen lesz. Ollót nem szabad ajándékba adni, mert elvágja a barátságot. Szülés esetén viszont hasznos, mert az ágy alá rejtett olló vagy kés segíthet nehéz szülés esetén, az ugyanis elvágja a fájdalmat.

Régen az ollót a gyermek ruhaujján háromszor keresztüleresztették, hogy bátor, kemény ember váljon belőle. A székely pásztorok két karácsony között az ollót rongyba becsavarva tartják, hogy a farkasok szája is csukva maradjon, és ne közeledjenek a nyájhoz.

A tű

A tű a szerelmi varázslások egyik legfontosabb eszköze. Ha valaki varrás közben eltöri a tűjét, azt elhagyja a párja. Tűt látni és felvenni a földről jó szerencsét jelent, ha viszont otthagyja, akkor elkerüli a szerencséje. Aki véletlenül kiborítja a varródobozát, benne sok-sok tűvel, valamilyen meglepetésben lesz része. Aki ruhavarrás közben megszúrja az ujját, azon jól fog állni a készülő ruhája. Ha a várandós nő gombostűt talál, fia, ha varrótűt, akkor lánya születik. A megszületett lánygyermek kezéhez hozzá szokták érinteni a tűt, hogy jól varrjon, ha nagy lesz.

A védelmező cérna

A cérna általában a szerelmi varázslás legfőbb eszköze, a lányok ezzel a varróeszközzel tudták magukhoz kötni szerelmüket. Karácsonykor a szerelmes lány bekötözte cérnával a szeretett legény kerítését. Ha cérna elszakadt, akkor nem lett a legény felesége, ha épen maradt, akkor választottjáé lehetett. A falusi házakban az újszülött csuklójára piros cérnát kötöttek, mert az elűzi a rossz szellemeket és védi a gyereket a gonosz erők ellen.