Varga Zoltán Péter: A titoktartás nem erősíti a közbizalmat az új háziorvosi ügyeleti rendszer iránt

Varga Zoltán Péter: A titoktartás nem erősíti a közbizalmat az új háziorvosi ügyeleti rendszer iránt

"Titoktartásra kötelezi az OMSZ a háziorvosi ügyeletben dolgozó orvosokat – ma reggel látott napvilágot a hír. Mindjárt az elején szögezzük le, hogy ez nem az orvosi titoktartásról szól. Az orvosi titoktartási kötelezettség az egészségügyi törvényből – és az orvosi esküből – fakad, ehhez külön szerződést kötni nem kell. Természetes ugyanakkor, hogy ezt is belekeverik a szerződésbe, hiszen aki így a titoktartás ellen szól, azt meg lehet vádolni, hogy az „orvosi titoktartással nem ért egyet”.

Nem erről van szó, hiszen a beszámolók szerint a kikényszerített titoktartási kötelezettség emellett kiterjed a „szolgálati titokra” és a „bizalmasnak minősülő információkra”, melyeket az aláírók csak „a mentőszolgálat érdekkörében” használhatnak fel, és az OMSZ hozzájárulása nélkül nem hozhatnak nyilvánosságra. (Újabb érv amellett, hogy a történet valójában nem az orvosi titokra van kihegyezve: azt ugyanis az orvosok a mentőszolgálat hozzájárulásával sem hozhatják nyilvánosságra.)

Kézenfekvőnek tűnik a feltételezés, hogy az orvosokat arra próbálják rákényszeríteni, hogy a romokban álló alapellátási és ügyeleti rendszerről semmit ne hozhassanak nyilvánosságra

- írja Facebook-bejegyzésében Varga Zoltán Péter, a Jobbik Pest vármegyei önkormányzati képviselője.

A konzervatív párt egészségügyi szakpolitikusa kiemelte:

A háziorvosi ügyeleti rendszer a legtöbb helyen lényegében ugyanis évek óta nem működik. Írásos bizonyítékom van arra, hogy egy fővároshoz közeli, 20 ezres nagyvárosban már 2017-ben is rendszeresen – tehát nem egy-két alkalommal, hanem heti több nap – nem volt elérhető orvos az ügyeleten, noha a szolgáltató erre szerződött, mentőtisztekkel próbálták helyettesíteni azt, és ez egyetlen bizonyítható eset a vélhetően sok százból. A helyzet az eltelt időszakban nem javult: ügyeleti autók rendszeresen az ugyanazon szolgáltató által szerződött szomszéd településekre fuvarozzák akár az éjszaka közepén – nyilvánvalóan utasításra – az orvosokat, mert oda már nem jutott személyzet, így ellátatlanul hagyva a saját településüket. Olyan szélsőséges esetről is van tudomásom, amikor a főváros melletti agglomerációs település ügyelete Nógrád megyébe autózott egy beteget ellátni. Ezen időben az eredeti településen legfeljebb a mentőszolgálat munkatársait tudják küldeni – akik ezen időtartamra viszont a mentésből „esnek ki” így.

Amikor tehát sokan kifogásolják, hogy egy-egy település ügyeletét a kormány meg akarja szüntetni, az sokszor csak hivatalosan igaz: a valóság az, hogy számtalan településen ténylegesen évek óta nincs valódi ügyelet, csak papíron létezik, vagy több településre együtt dolgozik, jelentősen lassítva az ellátást. Nyilvánvalóan kezdeni kell ezzel valamit, és kíváncsian vártuk a kormány átalakítási elképzeléseit.

Az átalakításokról még vajmi keveset tudunk, de az már nyilvánosságra került, hogy a titoktartás az egyik legfontosabb – ez finoman szólva sem erősíti a közbizalmat az új rendszer iránt.

Én továbbra is várom a megnyugtató elképzeléseket a háziorvosi rendszer súlyos hiányosságainak orvoslására – nem titoktartással, fenyegetéssel és szájzárral, hanem nyíltan, konkrét elképzelésekkel és érdemi vitával"

- zárta posztját Varga Zoltán Péter.