Várhatóan nem lesz új euró-krízis az olasz referendum nyomán

Azért a "szakértők" egy technokrata kormányt óhajtanak az ország élére.

Gertrud Traud, a Helaba (Landesbank Hessen-Thüringen) vezető közgazdásza szerint az olasz népszavazás kudarca megterheli az euró árfolyamát és az olasz államkötvényeket is. A piacok szélsőséges reakciója esetén pedig az Európai Központi Bank (EKB) beavatkozására is számítani kell.

Carsten Brzeski, az ING-Diba vezető közgazdásza szerint azonban nem kell egy újabb euró-krízistől tartani.

"Egy olasz kormányváltásban nincs semmi különös és Európa is sok mindenen átment már"

- fogalmazott.

Okoz ugyan némi bizonytalanságot az Olaszországban kialakult helyzet, de egyúttal új lehetőségeket kínál - mutatott rá. Véleménye szerint "egy technokrata átmeneti kormány sokkal hatékonyabban kézbe tudná venni a bankszektor problémáinak a kezelését, mint a Renzi-kormány tette".

Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza szerint Olaszország a nem szavazatok győzelmével elszalasztotta a lehetőséget az ország gazdasági problémáinak a kezelésére. "Olaszország krízisország marad" - szögezte le, hozzátéve, hogy a köztársasági elnöknek lehetősége van ugyanakkor arra, hogy átmeneti kormányt helyezzen hivatalba Renzi távozását követően, ezzel azonban csak időlegesen lehetne elhárítani az 5 Csillag (M5S) mozgalom által jelentett "kockázatot" (tudjuk, minden ami szembe megy Brüsszellel, egyből "piaci kockázattá" minősül - a szerk.).

Az ázsiai kereskedés visszafogottan reagált az olaszországi referendum eredményére - mutatott rá. Megjegyezte, hogy az euró árfolyama gyengült ugyan, de nem omlott össze.

Elhamarkodott lenne újabb euró-krízisről beszélni - mondta Thomas Gitzel, a VP Bank közgazdásza. Olaszországban most minden bizonnyal egy technokrata kormány fog hivatalba lépni, ami nem feltétlenül rossz dolog - jegyezte meg, hozzátéve, hogy Európában az átmeneti technokrata kormányok a tapasztalatok szerint gyakorta jóval hatékonyabbak voltak, mint a "rendes" kormányok.

Bukott a referendum: Az olasz protestszavazók elsöpörték Renzit

Bár az osztrák elnökválasztás végeredménye sokakban visszatetszést keltett, úgy néz ki, az olaszoknak azért sikerült a "radar alatt" bevinni egy gyomrost az eurokratáknak: a közel végleges eredmények szerint Matteo Renzi olasz miniszterelnök megsemmisítő vereséget szenvedett az alkotmányreformról kiírt népszavazáson. Az olasz kormányfő ígéretéhez híven jelezte, hogy lemond.