Megtisztult a Keleti pályaudvar a határsértőktől - este tüntetés és ellentüntetés lesz

Tegnap éjjel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) budapesti tagjai kilátogattak a Keleti pályaudvarhoz, ahol körülbelül 80-100 migráns kívánta eltölteni az éjszakát.

A helyszínen migránsokkal szolidáris csoportok is jelen voltak, akik fel voltak háborodva rajta, hogy az ismert civil szervezet tagjai rendőri beavatkozást kértek. A hívatlan vendégek egy részének már kijelölték a befogadóállomást, tehát ezek az emberek nem szorultak rá a migránsokkal szolidaritást vállalók helyszínen kiosztott étel és italadagjára. Ezeket az embereket a rendőrök útnak indították a kijelölt táborok fele.  Egy másik részük még nem is kezdeményezte menekültügyi eljárást, őket a rendőrség elszállította.

A fővárosi HVIM közleménye szerint mivel Budapest számos kerületében nem lehet életvitelszerűen az utcán tartózkodni, így a rendőrök kénytelenek voltak felszámolni a flaszteren kialakult idegenszállót. Az összes migránst igazoltatták, és akik nem rendelkeztek érvényes papírokkal azok előállításra kerültek.

Kérdés, hogy az útnak indítás a menekülttáborok fele hogyan zajlott le. A közelmúltban egy körülbelül százfős csoport Bicske helyett, Budaörsön szállt le. Ez esetben a BRFK kérdésünkre később azt felelte, hogy nincs szükség rendőri kíséretre ahhoz, hogy a határsértők felszálljanak a szerelvényre. Ugyanakkor azt is elárulta a hatóság, hogy a helyszínen rendőri intézkedésre nem került sor, így az sem biztos, hogy minden határsértő biometrikus adata regisztrálva van.

"Ezeket a razziákat addig fogjuk folytatni, ameddig a rendőrség nem kezdi el önszántából felszámolni ezt a jelenséget. Nem fogjuk hagyni, hogy Budapest közterületein 100 fős migránsokból álló hordák lebzseljenek. Nyilván akkor lennénk a legboldogabbak, ha nem sikerülne bejutniuk az országba, de ha már itt vannak, akkor nem szabad nekik megengedni, hogy felügyelet nélkül kóboroljanak. A hatóságok gyűjtsék be, és vigyék őket a kijelölt táboraikba, amiket természetesen zárttá kell tenni. Budapest a miénk, és meg fogjuk védeni!" - mondta Incze Béla a HVIM alelnöke.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tud semmiféle támadásról. Közölték, éjjel fél 1-kor ellenőriztek a Keletinél 76 afgán, 2 szír és 21 pakisztáni állampolgárt, pontosabban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét. Az intékedés után 63 embert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapest XI., Budafoki úton található objektumába vitték, mivel nem rendelkeznek magyarországi regisztrációval, hat főt a debreceni befogadó állomásra, 30 migránst pedig Bicskére. "Az intézkedés során 1 fő szír állampolgárral szemben biztonsági intézkedést alkalmaztak önkárosító magatartás miatt" - írták válaszukban. 

A Hatvannégy Vármegye Mozgalom „Védjük meg magunkat, Magyarország nem menekülttábor" - címmel hirdetett tüntetést ma estére a Baross térre. . Lesz ellentüntetés is. A Társadalmi Emlékezet, Elfogadás és Aktivitás nevű Facebook-csoport is kivonul a Keletihez este.