Orbán Viktor nem ad rá pénzt: 137 ember vár fontos bélműtétre, a lista vége 2021-ben van

A következő választásra fogunk készülni, mire megműtik őket.

A lap szerint noha január 9-én még kormányzati közlemény cáfolta, hogy két hónapnál tovább bárkinek is várnia kellene endometriózis-beavatkozásra, valójában ez az idő a friss adatok szerint akár 3,5 év is lehet.

Krámli Kinga énekesnő január elején írta egy Facebook-posztban, hogy éveket kell várnia fájdalmas betegségének meggyógyítására. Ezt követően vita támadt abból, hogy valóban vannak-e ilyen várólisták, vagy az énekesnőnek vannak speciális szükségletei.

Az ő esetében a másik orvosi alternatíva az volt, hogy 2 millió forintért magánellátásban szinte azonnal meggyógyítják.

Végül számos olyan ember kereste meg a sajtót, akinek nem volt pénze a kétmilliós magánkezelésre, a kórházban viszont csak 2020-2021-re kapott időpontot. Ebből derült ki, hogy műtéthez szükséges speciális, egyszer használatos bélvarrógép csak heti egyszer igényelhető a biztosítótól, mert az Orbán-kormány sajnálja rá a pénzt.

A Népszava viszont azt írja, jelenleg „sorra hívják be a klinikára Facebookon panaszkodó betegeiket, hogy ’tárgyaljanak’ a műtét várható idejének rövidítéséről. Akik benn jártak, azok közül van olyan, akit már január 17-én meg is operáltak, a többieket, akik nem mentek magánműtétre, újrasorolják.”

Emellett létrejött egy új műtéttípus a várólisták között „a bélrendszer nagyobb műtétei laparoszkóppal, nem malignus folyamatokban” néven, amihez eddig csak a Semmelweis Egyetem rakott várólistát, ők 137 főről.