Vascsővel verték orrba a venezuelai ellenzék egyik vezetőjét

Fémcsővel ütötték arcon a venezuelai kormány szimpatizánsai Julio Borgest, a totális gazdasági és politikai válságba süllyedt dél-amerikai ország kongresszusa ellenzéki blokkjának vezetőjét csütörtökön.

Az incidensről készült felvételek azóta bejárták az internetet. A politikus a percekkel később tartott sajtótájékoztatón vérző orral és szájjal, valamint vérfoltos ingben jelent meg.

Borges a Caracas belvárosában található venezuelai választási testület székhelyére próbált bejutni az ellenzék több más tagjával együtt, amikor megtámadták őket. A területen katonák és rendőrök sorakoztak fel. A támadásban két további ellenzéki képviselő is megsebesült.

Az ellenzéki vezető később azzal vádolta a rendőrséget, hogy a Nicolás Maduro venezuelai elnökhöz hű bandák felé szorították őt és társait. "A kormány támogatói csövekkel, kövekkel és petárdákkal támadnak nekünk teljesen büntetlenül" - panaszolta Borges.

"Maduro, mi szavazni akarunk" - üzente az államfőnek a politikus, arra utalva, hogy az ellenzék népszavazást akar tartani az államfő leváltásáról, ám a Maduróhoz hű intézmények ezt a kezdeményezést igyekeznek elgáncsolni.

Ezzel párhuzamosan több száz tüntető diák dulakodott a rendőrökkel Caracasban, de nem történt komolyabb összecsapás. "Nem valamelyik párt, hanem a venezuelai nép nevében jöttünk. Az emberek éhesek és dühösek" - mondta egy közgazdászhallgató.

Az országban hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság tombol. Az ország egyetlen terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult. Az ellenzék Madurót, Maduro viszont az ország külső ellenségeit hibáztatja.

A politikai válság azt követően robbant ki, hogy a törvényhozásban hosszú idő után elsöprő többségbe került Maduro ellenzéke, akik közölték, hogy nem riadnak vissza az elnök alkotmányos elmozdításától. Ezt követően az elnökhöz húzó legfelső bíróság többször is korlátozta a törvényhozás jogköreit.

Venezuela gazdasága az elmúlt időszakban gyakorlatilag zuhanórepülésbe kezdett. Tavaly 10 százalékkal esett vissza a GDP, az infláció pedig három számjegyűre gyorsult. A dél-amerikai ország szinte kizárólag kőolajtermékeket exportál, s az olaj árának esésével dollártartalékai is megcsappantak. Az országban gyakoriak az áramkimaradások, a termelés sok helyen leállt, a boltok kiürültek.

A caracasi kormány szerint az állam jobboldali ellenségei szándékosan próbálják elszabotálni az ország gazdaságát, s amerikai segítséggel puccsra készülnek. Az ellenzék szerint a bajok forrása a kormány alkalmatlansága, és a kormány, a hatóságok és támogatóik lesznek napról napra erőszakosabbak.

A venezuelai választási hatóság a hét elején hitelesítette annak az 1,8 millió támogató aláírásnak a többségét, amelyet az ellenzék gyűjtött össze a Maduro visszahívásáról benyújtott népszavazási kezdeményezéséhez.

A venezuelai ellenzék mindazonáltal azzal vádolja a választási bizottságot, hogy akadályozza a referendum kiírását. Borges azt mondta, a testület tisztségviselői megtagadták csütörtökön, hogy találkozzanak az ellenzék képviselőivel.