Az Egyesült Államok védővámot vetett ki az európai acél- és alumíniumtermékekre

Berlin szerint jogsértő az intézkedés.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke már márciusban döntött az importvámról, a végleges európai mentességért cserébe pedig engedményeket kért a gazdaság egyes területein, amiket végül nem kapott meg az öreg kontinenstől.

Az uniós tagállamok előre jelezték, ha Amerika meglépi ezen intézkedéseket, akkor válaszlépéseket tesznek.

Egy, az elmúlt hónapokban készült cselekvési terv három intézkedést irányoz elő.

  • Várhatóan az amerikaiak által felsorolt termékekre az EU is védővámot fog kivetni, bővítve a listát olyan termékekkel, mint a Harley Davidson, vagy az amerikai whiskey.
  • Ezen kívül a kereskedelmi Világszervezethez is panaszt nyújtanak be, mivel úgy vélik az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan.
  • Harmadsorban pedig védővámmal fog élni az EU olyan országokkal szemben is, mint Kanada vagy Kína, hogy az onnan érkező acélipari termékek ne áraszthassák el az európai piacokat, így ne rontsák az európai kereskedők és előállítók forgalmát.

A bejelentést követően a német kormányszóvivő, Steffer Seibert közleményében úgy fogalmazott, hogy Washington lépése veszélyes, mert beindíthatja az "eszkaláció spirálját". A német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a "multilaterális megközelítés" mellett.