Vége az oligarchauralomnak? Csányi gumiégetőjét Kaposvárról is elkergették

Még a legnagyobb oligarcha is elkergethető a közösség összefogásával.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint a beruházó vállalat tulajdonosa jelezte a település polgármesterének, Szita Károlynak (Fidesz-KDNP), hogy - a gumihulladék-feldolgozó elleni népszavazási kezdeményezés támogatottságának hatására - nem kívánják megépíteni az ipari létesítményt Kaposváron.

Szita Károly polgármester, egyetértve a beruházó szándékával, kezdeményezte a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatójánál, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a gumihulladék-feldolgozónak szánt terület értékesítéséről szóló szerződést.

A polgármester indoklásában azt írta:

"az üzem megvalósításának ötlete megosztotta városunk lakóit, és egy erős közösség számára, mint amilyen a miénk, ez nem jó, ezt a megosztottságot én is meg akartam szüntetni".

A szerződésbontást István Gábor, a Homatech vezérigazgatója csütörtökön aláírta.

A városháza közleménye szerint Szita Károly ismét kiemelte: a Homatech által tervezett környezetvédelmi beruházás eredményeként - hosszú távon -

"Európa egyik leginkább környezetbarát, a hulladéktól teljes egészében mentesített városává válhatott volna Kaposvár, a beruházás minden környezeti és anyagi hasznával együtt".

A városházi közleményben ezzel együtt leszögezték:

"a döntés a lakossági tiltakozások hatására született meg, a beruházás kapcsán környezetvédelmi aggályok egyik félben sem merültek fel".

A beruházás ugyanakkor egységfrontba kovácsolta az ellenzéket, a Jobbiktól kezdve a népszavazást kezdeményező szocialistákig. A kaposvári ellenzéki pártok és civilek július 14-ére 18 ezer 790 aláírást gyűjtöttek össze a gumihulladék-hasznosítóról szóló helyi népszavazás megtartásáért. Akkor a beruházó cég sajnálatát fejezte ki az ellenállás miatt, azt közölték: támogatják a népszavazás megtartását.

Százahalombattán vesztettek

Ahogy arról beszámoltunk, a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Homatech Zrt. projektcég először Százhalombattán próbálkozott. Hogy milyen nagy befolyással rendelkező ember állt a beruházás mellett, jól jelezte, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú lett a beruházás, ez mentesíti a céget a különböző engedélyek beszerzése alól. A tervezet szerint ugyanis nem kell a településtől építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye a beruházás esetében.

S bár a beruházók és a fideszes polgármester arról beszélt, hogy ez egy környezetbarát projekt, ezzel szemben a pirolízis technológián (a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon "elégetik") alapuló gumifeldolgozó üzemeket Európában tiltják, és már csak azért sem alkalmazzák, mert a gumiabroncsot anyagában is újra lehet hasznosítani, a gumitörmeléket például az aszfaltozás során is fel lehet használni, komolyabb haszonnal.

Még a legnagyobb oligarcha is elkergethető a közösség összefogásával.