Gyorsabb felelősségre vonásra számíthatnak a szabályszegő végrehajtók

Gyorsabb felelősségre vonásra számíthatnak a szabályszegő végrehajtók

Az év végére befejeződik a hazai végrehajtói kar állományának átalakulása és csak olyan személyek járhatnak el az adósok ügyeiben, akik jogi diplomával rendelkeznek vagy megkezdték ezirányú egyetemi tanulmányaikat. Eközben egy törvénymódosítással új kereteket alakíthatnak ki ahhoz, hogy gyorsabban felelősségre vonhassák a szabályszegő végrehajtókat – értesült a Magyar Nemzet.

A lapnak Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta, hogy a végrehajtóvá válás feltételei közé még 2012-ben került be a jogi diploma megszerzése, aminek nyomán ma már újonnan csak olyan ember juthat tisztséghez, aki elvégezte felsőfokú tanulmányait, a régebb óta végrehajtóként dolgozó hatósági embereknek pedig be kellett iratkozniuk az egyetemre. A korábbi állomány tagjai közül ezt nagyjából százan tették meg, negyvenen viszont nem vállalták a tanulással járó erőfeszítéseket.

Így jövőre az országban működő 230 végrehajtó mindegyike rendelkezni fog jogi végzettséggel, amire azért van szükség, hogy értelmezni és alkalmazni tudják például az adósmentő jogszabályokat vagy átlássák egy-egy bonyolult hitelügylet részleteit.

Schadl elmondása szerint a kar szakmaiságának emelkedéséből az a legfontosabb előny származhat, hogy a hitelező és az adós is bízhat abban, hogy a végrehajtó szabályosan jár majd el. De a kormányközeli lap olyan információk birtokába jutott, hogy már ősszel az Országgyűlés elé kerülhet egy olyan jogszabály, mely szerint a szabályszegő végrehajtókat a jövőben a mostaninál gyorsabb, rövidebb, célravezetőbb eljárásban vonnák felelősségre.