Gyöngyösi Márton: Az orosz hálózat felépült. De ki állítja meg?

Gyöngyösi Márton: Az orosz hálózat felépült. De ki állítja meg?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

A napokban kiszivárgott hír szerint Oroszország 2014 óta 300 millió dollárt költött arra, hogy politikusokat és tisztviselőket próbáljon befolyásolni. Mióta pedig Ukrajnában dúl a háború, Moszkva élesben is használja a korábban megvett embereit, hogy Európát destabilizálja. Kétségtelen, hogy az egyik „legnagyobb hal” az oroszok hálójában Orbán Viktor magyar miniszterelnök. De vajon ki fogja megállítani Moszkva európai kiszolgálóit?

Amikor a héten az Európai Parlamentben hallgattam a magyarországi jogállamiságról szóló vitát, nehéz volt nem gondolnom arra, hogy az oroszok sajnos nem hiába költöttek annyi pénzt baráti hálózatuk kiépítésére.

A Kreml érdekeit kiszolgáló Fidesz képviselői ugyanis korántsem voltak egyedül a vitában, sőt. Igen jól felépítve más nemzetek szélsőjobboldali képviselőit vonták be abba, hogy az Orbán Viktor kormányzási módszerei ellen felhozott vádakat hiteltelenítsék, és valótlannak állítsák be. Noha minden jóérzésű ember számára visszataszító lehet a budapesti rezsim működése, valamint megmaradt barátaik stílusa, el kell ismerni, hogy a hálózat profin mozog.

Szögezzük le: itt már nem arról van szó, mint nyolc, vagy tíz éve, amikor Oroszország útkereső, naiv fiatalokat próbált megkörnyékezni, és megnyerni saját ügyének. Nem is arról van szó, amikor még a háború kitörése előtt gazdasági érvekkel próbálták bemutatni egyes politikusoknak, hogy érdemesebb volna inkább a Moszkvával való együttműködésre törekedni. Ma a helyzet teljesen más, hiszen február 24. hajnala óta mindenki számára világossá kellett váljon, hogy Moszkva semmiféle egyenrangú együttműködésben, vagy egymás mellett élésben nem érdekelt. Sokan józanodtak ki azokban a napokban azok közül, akik korábban még hittek ebben.

Ám azok, akik azóta is a Kreml álláspontját szajkózzák, ráadásul olyan vezető politikusokként, akiknek egy egész állami apparátus a rendelkezésükre áll arra, hogy tájékozódjanak, valószínűleg nem naivitásból teszik, amit tesznek. Hanem azért, mert fogott, zsarolt, megvásárolt emberek. Az, hogy az Egyesült Államok kiszivárogtatta az információt arról, hogy nagyon jól tudják, kik az oroszok ügynökei Európában, egy egyértelmű jelzés volt mindenki számára: háború van, és az ellenséget szolgálók nem lehetnek biztonságban.

Kérdés, hogy mit lép majd az Európai Unió, amely maga is elszenvedi azt, hogy ezek az olyan, nyíltan Európa-ellenes és orosz érdekeket képviselő politikusok, mint például Orbán Viktor beleszólással bírnak a közösség politikájába.

Az elmúlt hónapok folyamatai azt mutatják, hogy Európa kezd magához térni, és egységes hangon megszólalni. Kicsit még lassan, de egyre határozottabban. Ám ha nem szeretné, hogy ez a nehézkes ébredés bukásba torkolljon, kezdenie kell valamit a rá leselkedő veszélyekkel.

Amikor ezeket a sorokat írom, éppen a teljes magyar sajtót bejárja a hír, hogy Orbán Viktor Oroszország győzelme mellett tett hitet, és felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az Európai Unióból.

Egy ilyen nyílt provokáció után azt hiszem, nyugodt szívvel felvethetjük a kérdést: mikor jönnek végre valódi, célzott szankciók az olyan orosz ügynökök ellen, mint Orbán Viktor és kormánya? Itt volna az ideje.

A cikk szerzője Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és EP-képviselője.

Az eredeti cikk ezen az oldalon olvasható.