Ennyire alacsony még nem volt a Velencei-tó vízszintje

Ennyire alacsony még nem volt a Velencei-tó vízszintje

A hónapok óta tartó csapadékmentes időjárás nyomán rekoralacsonyra apadt a Velencei-tó vízállása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése alapján a tó vizszintje 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál a negatív-rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt, folytatódik a Velencei-tó apadása.

Az OVF szerint csak átmeneti enyhülést hozott a hétvégi hidegfront, a rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága a következő napokban ismét növekedni fog. A következő hat napban a Tisza felső és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén területi átlagban számottevő mennyiségű csapadék nem várható. A Felső-Duna, az Inn, a Traunn és az Enns vízgyűjtő területén 15-30 milliméter csapadék valószínű az előrejelzések alapján.

A vízgyűjtők kiszáradása miatt a lehulló csapadék elenyésző része, 2-4 százaléka éri el a folyómedreket, a szárazság miatt az átlagosnál nagyobb része szivárog a földbe, így jelentős vízállás-, vízhozam-emelkedés nem várható. A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt vízhiánykezelő körzetben másod-, 23 vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben

- közölte OVF.

A Kvassay-zsilipnél rövid ideig lehetőség volt a Ráckevei-Soroksári-Duna-ág gravitációs vízpótlására is a hétvégi esőnek köszönhetően. A továbbiakban a Duna apadó ága miatt erre már nem lesz lehetőség, de a szivattyús betáplálást folytatják. Az aszályos időszak miatt romlott a Kis-Duna vízminősége, az oxigéntelítettség relatív alacsony, ami hozzájárulhat a halak, főleg az ivadékok pusztulásához.

A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. A következő egyhetes időszakban folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73-80 centiméter között várható. Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igény miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse.

(MTI)