Véletlen vagy szándékos? Mostantól nem indulhat vagyonosodási vizsgálat a korrupt politikusok ellen!

A NAV teljes szerkezeti- és az ahhoz kapcsolódó fontos adózási szabályok átalakítását meglepő módon egy salátán keresztül, 24 óra alatt rugdosta keresztül a parlamenten a kormány - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus rámutatott: a kormány vagy tudatosan, vagy véletlenül, de dupla mentőövet adott a korrupt politikusoknak és gazdasági vezetőknek, mivel kifelejtették a korrupciós bűncselekményeket a vagyonosodási vizsgálatok indításának lehetséges okai közül.

Z. Kárpát szerint amennyiben szándékosan tették ezt, az súlyos dolgokra enged következtetni, amennyiben viszont véletlenül felejtették ki, az a jogalkotásuk színvonaláról árul el nagyon súlyos tényeket.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy vesztegetés, befolyással üzérkedés és kapcsolódó bűncselekmények miatt jelenleg a fideszes módosítást követően nem lehet vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezni.

A képviselő rámutatott: jelenleg akkor sem indulhat vagyonosodási vizsgálat, ha "kilóg a lóláb". Példaként említette a balmazújvárosi Veres Margit ügyét, aki az ügyészségi vádirat szerint zsebre tett egy bizonyos összeget. Z. Kárpát szerint ezek után kérdéses, hogy az ügyhöz kapcsolódó politikai szálak mennyire lesznek felderíthetőek, ha maga a Fidesz kormány az, ami 24 óra alatt leszűkítette a kivizsgálás lehetőségét.

Jól látható, hogy míg a Jobbik egy antikorrupciós kampánnyal küzd a korrupció mocsarában, addig a Fidesz-KDNP csak tölti bele a pótvizet - fogalmazott a politikus, aki szerint a válságból a Jobbik megoldási csomagja nyújtja az egyetlen kivezető utat. Emlékeztetett: ők vállalják azt, hogy egy parlamenti ciklus elején és végén vagyonosodási vizsgálat induljon minden országgyűlési képviselő esetében. A Jobbik politikusai önként nyilvánosságra hozták a velük egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát, és erre felszólították a többi politikai erőt is, ám ennek senki nem tett eleget. A Jobbik továbbra is kiáll a mentelmi jog megszüntetése mellett, a gazdasági bűncselekményt elkövető politikusokra pedig dupla büntetési tételt szabnának ki. Z. Kárpát elmondta: ezeket a felvetéseket a társadalom szinte teljes egésze támogatja, a politikai elit viszont elhatárolódik tőlük.

A Jobbik benyújt egy módosító javaslatot is, melynek értelmében újra indulhatna vagyonosodási vizsgálat korrupciós gyanú esetén.