Véletlenül Kínára dobtak bombát, 5 ember halt meg

A Global New Light of Mianmar című mianmari állami lapban megjelent hétfői közlemény kifejtette, a két ország külügyi és védelmi tárcája közvetlen kapcsolatban állnak egymással a Licsang városa közelében történt határincidens kivizsgálása kapcsán.

Megpróbáltak kamuzni, de hiába

Mianmar közlése szerint valószínűleg a Kínával határos San tartomány Kokang nevű régiójában a mianmari hadsereg ellen küzdő, magukat Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetségi Hadseregnek nevező (MNDAA) kokang (han kínai) nemzetiségű lázadók bombázhattak Lincsangnál.
 
Kínai illetékesek azóta ugyanakkor többször is megismételték: egy mianmari repülőgép dobta le a bombát, amely az ott dolgozók közül négy embert megölt, további kilencet pedig megsebesített. Egyikük később belehalt sebesüléseibe.

Nem fogják tűrni

A kínai fegyveres erők legfőbb irányítószerve, a Központi Katonai Bizottság helyettes elnöke, Fan Csang-lung a hét végén közölte, Mianmarnak határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfékezze fegyvereseit. Ha ez nem történik meg - fogalmazott az illetékes -, a kínai hadsereg elszánt, hogy határozott választ adjon, megvédje a kínaiak életét, vagyonát és biztonságát.
 
Mianmar a Kokang régióban dúló harcok miatt február közepén három hónapra szükségállapotot hirdetett és hadiállapotot vezetett be a térségben.