Február óta nagyot drágultak az éttermek, és még koránt sincs vége

Február óta nagyot drágultak az éttermek, és még koránt sincs vége

Az emelkedő rezsiköltség, az alapanyagok drágulása és a munkaerőhiány miatt február óta 15 százalékkal nőttek az éttermi árak. A vendéglátósok most még óvatosan emelnek, mert a költségeik növekedése 30-40 százalékos drágulást is indokolna - mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az ATV Híradónak.

Egy átlagos budapesti belvárosi étteremben jelenleg 4 vagy akár 6 ezer forintot is elkérhetnek egy főmenüért.

A televízió által megkérdezettek nagyon figyelik, mennyit költenek egy étkezésre.

A KSH adatai szerint 8,5%-kal nőttek az élelmiszerárak az egy évvel korábbihoz képest, a húsok ára pedig 50-100 százalékkal emelkedtek februárhoz képest.

Az olaj ára, ami tavaly volt 600 forint az 1300 forint és ezek nettó nagykerárak - sorolta Kovács, hozzátéve, szerinte

az infláció miatt 30-40 százalékos áremelés lenne indokolt, de csak fokozatosan mernek az árakhoz nyúlni.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke elmondta, a háború óta eltelt időszakban volt olyan, aki kétszer is emelt 8-8 százalékot, volt aki egy lépésben 15 százalékkal és talán lehet ezekre az egyéb korrekciókra még szükség lesz.