A Hősök terén tüntettek a vendéglátósok

A Hősök terén tüntettek a vendéglátósok

Teltház volt kedd este a belvárosi kocsmákban és éttermekben, de szinte mindenhol ez volt tapasztalható, hiszen a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorú korlátozás miatt, nagyon sokan még ittak egyet a barátaikkal, vagy családosan ültek be egy vendéglőbe vacsorázni. Közben este 8 órától a Hősök terén pincérek, szakácsok, cukrászok, beszállítók, büfések, valamint taxisok demonstráltak, mert úgy vélik, a kormány magukra hagyta őket.

Több mint 20 éve vagyok a vendéglátásban. Napi 14 órát dolgoztam átlagban. Voltam pultos, felszolgáló, de régóta szakács vagyok, illetve csak voltam, mert legutóbbi munkahelyem Szentendrén bezárt. Gyerekeink, unokáink vannak és fogalmam sincs hogyan tartom el őket.

- mondta az Alfahírnek Kopácsi Zoltán.

A bejelentett bruttó béreink 50%-val próbálják kiszúrni a szemünk, amikor mi ott voltunk nekik mindig! Tény, hogy most járvány van és ezzel együtt válság, de hogyan éljük túl mindezt, ha az ígéretek ellenére nem kapunk semmilyen támogatást egy olyan államtól, amely jelentős adóbevételt könyvelhet el az ágazatból.

- hangsúlyozta felszólalásában Fáy Bendek főszervező.

Beszéde után Alfahírnek nyilatkozva Fáy Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy a vendéglátásban dolgozók többsége kilátástalan helyzetbe került és a munkanélküliség miatt most reményük sincs váltani.

Pedig mi vagyunk azok, akik míg mások szórakoztak, mi keményen dolgoztunk, de mi vagyunk azok is akik a családi, és más ünnepeken, húsvétkor, szilveszterkor, karácsonykor is gondoskodtunk a vendégeinkről. Ezért követeljük, hogy minket se hagyjanak az út szélén!

- tette hozzá Fáy Benedek, aki 6 pontban foglalta össze követeléseiket.

-Több támogatást elérni a bajbajutott vendéglátósok számára!
- Az alkalmazottak bérének 100%- át vállalja át az állam
- Elviteles ételekre vigyék le az ÁFA-t 27%-ról 5%ra
- Minden bezárt vendéglátóhely kapjon támogatást a bérleti díjak kifizetésére
- Az elbocsátott alkalmazottaknak emeljék, és hosszabbítsák meg a munkanélküli segélyt
- Kivétel nélkül mindenkinek, aki a szektorban dolgozik támogassák a lakhatásával járó kiadásokat (rezsi, albérleti díj, stb)

A megfogalmazott követeléseket eljuttatják a kormányzati szervekhez is, de a legtöbben úgy vélik, nem sok foganatja lesz, mivel a szektor más képviselői is hasonló dokumentumokkal és tüntetésekkel próbálta felhívni a kormány figyelmét, sikertelenül. 

Nem adnak semmilyen bértámogatást. Lényegében azt halljuk, hogy oldják meg az érintettek ahogyan tudják a saját nem létező bevételükből. Én cukrász vagyok és minket a vendéglátáson belül talán még inkább sújt a kialakult helyzet, mivel nálunk a kiszállítás sem igazán működik. A járvány első hullámát még valahogyan átvészeltük, de most kénytelen volt bezárni a cukrászda ahol dolgozom.

- közölte az Alfahír kérdésére Jancsik Dóra cukrász. A vendéglátáshoz szervesen kapcsolódó taxisok is megjelentek.

Minket kinyírtak. A szórakozóhelyek bezártak, a turizmus megszűnt, nagyságrendekkel esett vissza a bevételünk, de közben ugyanúgy fizetnünk kell a járulékokat és az egyéb költséget. Több ezer család megélhetése került veszélybe, a fővárosi taxisok kb. 30 százaléka már abba hagyta a munkát és ez az arány most biztosan nőni fog. 

- hívta fel a figyelmet Farkas Zsolt taxis.

A tüntetés ezután egymás közötti beszélgetéssé szelidült. Abban mindenki egyetértett, hogy a kormány minden korábbi ígérete ellenére csak nagyon keveset tett a vendéglátásban dolgozókért. Mivel a megjelentek túlnyomó többsége alkalmazott volt, arra is rámutattak, hogy a tulajdonosok nem jelentik be őket rendes munkaidőre és nem ritka, hogy szó szerint kizsákmányolják őket.