„Az ő elvük az: ami nem magyar, az idegen, annak mennie kell, azt el kell kergetni”

Ezzel támadja a Fidesz a Jobbikot.

Az egyszerű beszámolót első látásra aránytalan mértékű, szinte pergőtűzszerű fideszes nyilatkozatsorozat követte Pócs János, térségbeli országgyűlési képviselő részéről, aki a bejegyzéssel szemben a helyi és az országos médiában, mi több még a parlamentben is szót emelt.

Kritizálta az ellenzéki néppártot, mert

az ő elvük az: ami nem magyar, az idegen, annak mennie kell, azt el kell kergetni

Elismerte azt is, hogy Jászságba tényleg érkezik néhány „kárpátaljai állampolgár”. Halkan megjegyezzük ugyanakkor, hogy informátoraink szerint a vendégmunkások egyik része tényleg magyarajkú, másik fele azonban magyarul nem annyira beszélő ukrajnai ukrán. Az Index ezzel együtt arról is írt, hogy a helyi Samsung gyárban döntően ukrajnai ukránok dolgoznak.

A fideszes politikus az egyik, a kormány értékrendjéhez közelálló rádióban elpanaszolta, hogy a Jobbik azt állította, hogy a megyében a helyi munkáltatók nem helyi embereket alkalmaznak, a jobbikos politikusok mindezt folyamatosan, fennhangon hirdetik, folyamatosan uszítják a munkavállalókat a munkáltatók ellen, a munkáltatókat csicskáztatóknak titulálják és a többi.

Hozzáteszi, hogy a Jobbik mindezt profin csinálja.

(A jobbikosok) azt az alapvető szempontot nem tartják tiszteletben, hogy abba a tenyérbe, ami a kenyeret adja, abba nem köpünk bele

- mutatott rá a politikus a feudalizmus vagy a kommunizmus mindennapi gyakorlatában kétségkívül megálló társadalomszervező filozófiára. Hiszen ugyanezt a gumielvet egészen biztosan akárki ellőheti a szakszervezetekkel vagy az állami szférában dolgozó kritikusokkal szemben is, bármelyik tekintélyelvű rezsim vagy éppen neoliberális gazdaságpolitikai klíma alatt, aki magasról tesz az egyszerű emberek igazságára vagy éppenséggel mértéktelenül szolgalelkű.

Pócs kacifántos érvelésláncolata szerint azzal, hogy a Jobbik rámutatott az olcsó, ukrajnai vendégmunkások létezésére azzal tulajdonképpen magyar munkahelyeket tesz kockára.

Ennél is lényegesebb, hogy Budai szerint Pócs nem mond igazat, amikor ezeket az állításokat terjeszti, elmondása szerint a Jobbik különösen tiszteletben tartja a tisztességes, családi vállalkozásokat. Érhetetlen az is, hogy a fideszes országgyűlési képviselő alighanem saját maga teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a témáról magasabb szintű kommunikációs csatornákon is beszélni lehessen.

Slusszpoén:

Pócs János havi bruttó 365 ezer forintért bérel irodát, az Országgyűlési Hivatalon keresztül éppen attól a műanyagyártó cégtől, amely a hírek szerint ukrán vendégmunkásokat alkalmaz. Így, a láthatóan kiváló kapcsolat miatt emberileg máris érhetőbb, Pócs miért reagálta némileg túl a szóban forgó bejegyzést.

Reklámmal toborozhat munkaerőt Ukrajnában a kitárt karú Magyarország

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke azonban a Világgazdaságnak arról panaszkodott, hogy Magyarországot mégsem lepik el az új vendégmunkások. ...egyelőre hiányzik a jó, vagyis vonzó országreklám, az érintettek még aligha tudják, hogy itt tárt karokkal várják őket - mondta Koji a lapnak. Hozzátette: a magyarországi cégek teljesítménynövekedése leginkább a munkaerőhiányon múlik.

Az ukrán vendégmunkások nem segíthetnek hazánk reménytelen helyzetén

A magasan képzett munkaerő esetében teljesen reménytelen helyzetben van Magyarország - közölte lapunkkal Molnár Balázs, Iránytű Intézet gazdasági elemzője annak kapcsán, hogy a Heti Válasz kiderítette: kész a jogszabályi környezetváltozás ahhoz, hogy hazánk több tízezer ukrán vendégmunkást fogadjon be, telepítsen le.