Szinte egész Venezuela áram nélkül maradt, Maduro az amerikaiakat hibáztatja

A kimaradás a munkaidő végeztével kezdődött. A főváros utcáin tömeg hömpölygött, ugyanis leállt a metróhálózat, buszból pedig túl kevés van a tömegközlekedésben. Sokan arról panaszkodtak, hogy órákon át gyalogolhatnak otthonukig. 

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a kormányt támogató tisztségviselők gyakran hibáztatják a politikai ellenzéket a kimaradásokért. Az ellenzék viszont a korrupciót és a karbantartás hiányát emlegeti az áramszolgáltatás megbízhatatlanságának okaként. 

Venezuelában rendszeresek az áramszünetek, de a most csütörtöki jóval kiterjedtebb volt - csaknem az egész országot érintette -, mint a már szinte megszokott kimaradások. Az ország 23 államából mindössze egyben nem állt le a szolgáltatás.

Megszólalt Maduro

Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút - reagált Maduro Twitteren és kijelentette: "Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!".

Motta Dominguez energiaügyi miniszter szerint a Guri-gátat érte támadás, a vízerőművet tavaly óta katonákkal őriztetik. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter visszautasította a vádakat, melyek szerint bármi köze lenne az USA-nak az áramszünethez.

A hadsereg kezében a venezuelai hatalom sorsa

Mi történt?Ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetet megértsük, érdemes áttekinteni a venezuelai demokratikus parlamentarizmus jelenlegi állapotát, amit röviden úgy is összefoglalhatnánk, hogy tulajdonképpen nem létezik. Nicolás Maduro a megválasztott és ellenzéki többségű parlamentet gyakorlatilag megfosztotta jogaitól, a legfelső bíróság szerint minden döntésük semmis, helyette alkotmányozó nemzetgyűlést hozott létre az elnök.

(MTI nyomán)