Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar kormány nem egyezett meg a testülettel semmiben

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar kormány nem egyezett meg a testülettel semmiben

Věra Jourová szerint most Magyarországon a sor, hogy teljesítsen, és meggyőzze a tagállamokat arról a következő három hónapban, hogy meg tudják védeni az európai adófizetők pénzét.

Ez abszurdum! Semmit nem alkudott ki a Bizottság Magyarországgal

- idézte a Telex Věra Jourovát, aki arra reagált, hogy a magyar kormány szerint megfelelő törvényjavaslatok esetén Magyarország megszerezheti az uniós forrásokat.

Nagyon alaposan alkalmazzuk a jogállamiság szabályait, hiszen fel kell mérnünk, hogy az egyes tagállamokban kellően védettek-e az uniós források a visszaélésekkel szemben. Magyarország esetében a válasz az, hogy nyilvánvalóan nem

- tette hozzá az Európai Bizottság alelnöke. 

Jourová a Weltnek adott interjúban elmondta, a magyar kormány sok ígéretet tett a brüsszeli testület felé azért, hogy ne vonják el Magyarországtól az uniós forrásokat.

Azonban most Magyarországon a sor, hogy teljesítsen, és meggyőzze a tagállamokat arról a következő három hónapban, hogy meg tudják védeni az európai adófizetők pénzét

- hangsúlyozta Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke aki szerint meglepő volt, hogy a magyar fél mennyire messze ment az engedményekkel.

Vasárnap az Európai Bizottság tovább küldte a jogállamisági mechanizmus ügyét az uniós szakminiszterekből álló Európai Unió Tanácsának és 3000 milliárd forint EU-s forrás felfüggesztését javasolta. Ezt akkor vonhatják el Magyarországtól, ha a kormány nem teljesíti a Bizottságnak tett vállalásait.

A jogállamisági mechanizmus csak arra jogosít fel minket, hogy az uniós pénzek védelmét biztosítsuk. Ezen a területen Magyarország igen messzire ment a vállalásaival. Azonban a jogállamisági mechanizmus nem az egyetlen megoldás mindazon problémákra, amiket Magyarországon látunk

- mondta az EB-alelnök a német lapnak azzal kiegészítve, hogy a pénzek és a jogállamiság összekötésével az elképzelhető legerősebb nyomásgyakorlást tudják kifejteni.

Věra Jourová szerint az is elképzelhető, hogy ha a Bizottság újabb problémákat lát Magyarországon, akkor a jövőben újraindíthatja a mechanizmust. 

A Welt megkérdezte a Bizottság alelnökét a brüsszeli testület által javasolt európai médiahatóság felállításáról is. Jourova szerint ha egy, két vagy három országban romlik a média helyzete, akkor annak hatásai vannak egész Európára nézve.

Ahogyan láttuk a sajtószabadság romlását Lengyelországon és Magyarországon, többször is megkérdeztek polgárok és politikusok is arról, mit tenne ez ellen az Európai Unió. Van tehát egy elvárás, hogy az EU-nak cselekednie kell.


{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}