Nem mondja el a minisztérium, hogy miért nincs még mindig börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester

Nem mondja el a minisztérium, hogy miért nincs még mindig börtönben a jogerősen elítélt volt balmazújvárosi polgármester

Veres Margit valamit nagyon tudhat a NER-ről. Már lassan két éve, 2018. április 16-án ítélték el jogerősen Balmazújváros Fidesz által támogatott volt polgármesterét hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt. A Debreceni Ítélőtábla öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a politikusra. 

Ennek ellenére Veres Margit azóta sem vonult be a börtönbe. 

Tavaly májusban írtunk arról, hogy a börtönbüntetés azért nem vette még kezdetét, mert Áder János döntésére várnak, akihez az Igazságügyi Minisztériumon keresztül kegyelmi kérvényt nyújtottak be és ezzel egyidejűleg kérték a büntetés végrehajtásának elhalasztását a döntéshozatalig. Veres Margit védője, Rácsai Lajos akkor még nyilatkozta, hogy nem tudja, a kérvény jelenleg az igazságügyi tárcánál vagy a Köztársasági Elnöki Hivatalnál vesztegel-e, de ügyfele jogosan van szabadlábon.

Akárhogy is, 2019 decemberében a jogerősen elítélt volt polgármester 2019 decemberében a hajdúnánási jótékonysági bál vendége volt. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdéssel fordult az ügyben Varga Judit igazságügyi miniszterhez, hogy 

  1. Kapott-e elnöki kegyelmet vagy halasztást Dr. Veres Margit a jogerős szabadságvesztés-büntetésének megkezdésére
  2. Mikor kell megkezdenie Veres Margit elítéltnek jogerős ötéves börtönbüntetésének kitöltését?
  3. Nem csorbítja-e a minisztérium álláspontja szerint az igazságszolgáltatás tekintélyét, hogy egy kormánypárti politikus lassan két éve elkerüli a büntetőügyében született jogerős ítélet végrehajtását?

Nos, a kérdésekre mindössze egyetlen(!) mondatnyi válasz érkezett Völner Pál államtitkártól:

"Az Igazságügyi Minisztérium egyedi ügyekben semmilyen felvilágosítást nem adhat, tekintettel az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogára."

Ennyi! S hogy miért nem vonult börtönbe egy jogerősen elítélt bűnöző, az maradjon a NER titka.