Veszélyben a jó öreg fröccs?

Az előre palackozott fajták adómentessége sok kiskaput nyithat meg, a borászok minőségromlástól tartanak.

Nullára csökkentette a parlament a jövedéki adót azoknál a termékeknél, amelyek szőlőbort és ízesítés nélküli, szénsavas vizet tartalmaznak. E termékcsoportra korábban 98,7 forintos literenkénti jövedéki adó volt érvényben. A nullás kulcs január elsejétől olyan italokra vonatkozik, amelyek alkoholtartalma legfeljebb 8,5 százalékos és bennük a szőlőbor aránya meghaladja az 50 százalékot.
 
A bonyolultnak tűnő meghatározás a fröccsöt takarja. Hazánkban eddig nem volt érdemes fröccsöt palackozni, mert a jövedéki adó e termékeknek versenyhátrányt teremtett. Nem beszélve arról, hogy a vendéglátóhelyeken vagy odahaza készített fröccsök frissességük miatt sokkal kedveltebbek voltak.
 
Árelőnyük viszont ezzel a lépéssel eltűnhet: az Agrárszektor cikke szerint a jelenlegi szabályozás ráadásul megteremti a lehetőségét annak, hogy egyesek visszaélhessenek az adócsökkentéssel, és fröccs néven „csaknem tiszta” bort hozzanak forgalomba. Az előírások szerint az asztali és a minőségi boroknak egyaránt legalább 9 térfogatszázaléknyi alkoholt kell tartalmazniuk. Márpedig az ilyen, 9 százalékos borokhoz nem kell sok szénsavas vizet keverni ahhoz, hogy a termék megfeleljen a maximum 8,5 százalékos nulla kulcsos feltételnek.

Kiskapuk nyílhatnak

Sőt megnyílhat az út ahhoz is, hogy egyesek kijátszhassák azt a szabályozást, amely tavaly december 15-ével lépett hatályba az úgynevezett földrajzi jelzés nélküli, asztali minőségű borokra. Ezek forgalomba hozatalakor most literenként 30 forintos ellenőrzési díjat kell fizetni, amelyet egyes értelmezések szerint meg lehetne spórolni akkor, ha e borok „fröccsként” jutnának piacra. Így újabb rés keletkezne a sokszor dömpingáras, lédig kiszerelésű importborok értékesítésére, amelyeket az új ellenőrzési díjas rendszer éppen vissza szeretne szorítani.
 
Az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a portállal azt közölte, szükségesnek tartják, hogy szabályozási korrekciókkal minél hamarabb meg lehessen szüntetni a visszaélési lehetőségeket, amelyek lejárathatják a hungarikumnak tartott fröccsöt. A szervezet indokoltnak látná, hogy a palackozott fröccsök minőségét és eredetvédelmét is pontos követelményrendszer garantálja, ezért a szabályozási módosítások megjelenéséig arra hívja fel a borászati cégek figyelmét, ne kezdjenek fröccselőállításra irányuló fejlesztésekbe.