Orbán ragaszkodik a rendeleti kormányzáshoz: veszélyhelyzetre hivatkozva meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet

Orbán ragaszkodik a rendeleti kormányzáshoz: veszélyhelyzetre hivatkozva meghosszabbítják a rendkívüli jogrendet

Újabb fél évvel hosszabbítja meg a Fidesz azt a parlamenti felhatalmazást, melynek értelmében a kormány rendeleteken keresztül uralkodhat az ország fölött. 2016 óta, azaz közel 3000 napja van Magyarországon veszélyhelyzet.

Volt már migránsválság, Covid, háború a szomszédban – mindig találnak indokot. Az Igazságügyi Minisztérium által szerdán „társadalmi egyeztetésre bocsátott” törvénymódosító javaslatából kiderül, hogy november 19-ig, azaz fél évvel meghosszabbítanák az ukrajnai háborúra hivatkozva a vészhelyzetet, és ennél fogva a rendkívüli jogrendet.

Putyin háborújával indokolják Orbánék, hogy miért kell kiterjeszteni az önkényuralmat.

A Hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is – írják a törvénymódosító javaslatban. A hivatalos magyarázat szerint „a humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”, azaz szeretnék, ha az országot továbbra is kézivezérléssel irányíthatná az Orbán-kormány.

A rendkívüli jogrend miatt még a fideszes többségű parlamentet sem kell megkérdezni semmiről.

A lényeg, hogy a parlament felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet 2024. november 19-ig meghosszabbítsa. Szerintük erre azért van szükség, hogy „minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit...”

Orbán bizonyára számíthat a fideszes kétharmadra, hogy ismét megszavazzák neki a kvázi teljhatalmat.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. november 6-án. MTI/Máthé Zoltán)