Vezet a szélsőbal

Az EU pénzügyi reformjainak hála Görögországban a szélsőbaloldali Sziriza vezet. Pofon az eurónak?

A hétfőn közzétett egyik felmérésből kiderül, hogy a Sziriza a szavazatok 33,1, az Új Demokrácia pedig azok 28,5 százalékára számíthat. Egy héttel ezelőtt ugyanennél a közvélemény-kutatónál Ciprasz pártja még csak 3,5 százalékponttal vezetett legfőbb vetélytársa előtt. Az akkori - a választások előtt tíz nappal rendezett közvélemény-kutatás szerint a választók 32,4 százaléka támogatta a Szirizát, 28,9 százaléka pedig az Új Demokráciát.

Egy másik, a macedón egyetem által készített felmérés még nagyobb előnyt mutat: a Sziriza eszerint 33,5 százalékot kapna, míg a népszerűtlen gazdasági megszorítások bevezetésére kényszerülő ND csak 27-et.

A kampány utolsó napjaiban a ringbe szállt politikai erők egyre határozottabban próbálják a maguk oldalára csábítani a szavazókat. A legnépszerűbbnek bizonyuló baloldali párt azt ígérte, lazít a nemzetközi hitelszerződések feltételeként megjelölt megszorító politikán. A jelenlegi kormányfő emiatt azzal kampányol, hogy amennyiben a Sziriza nyeri a voksolást, Görögország újból a csőd szélére kerül.

Az EFE spanyol hírügynökség úgy fogalmaz: a két legesélyesebb versenyző közös vonása, hogy minél több bizonytalan voksolót akar elhódítani a politikai középről. Ciprasz elsősorban azokat az Európa-párti szavazókat akarja meggyőzni, akik egyébként kritikusan viszonyulnak a Görögországnak hitelező nemzetközi trojka (az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank) által szabott feltételekhez. Szeretné ugyanakkor megnyugtatni az embereket, hogy győzelme esetén - a különféle spekulációkkal ellentétben - nem fog kilépni az euróövezetből, s hogy a lakosságnak attól sem kell tartania, hogy elúsznak majd a megtakarításai.

A különféle közvélemény-kutató intézetek és egyetemek által január 7. és 15. között készített felmérések eredményeinek átlagát közlő egyik jelentés azt mutatja: a harmadik helyen várhatóan a tavaly alakult To Potami (A Folyó) balközép párt (a Sziriza esetleges koalíciós partnere) végez majd mintegy 7 százalékos eredménnyel, mögötte szorosan következhet a szélsőjobboldali Arany Hajnal (Hriszi Avgi) a voksok 6,2 százalékával.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Brüsszelben a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette: bármilyen kormány alakul is majd a január 25-i választások nyomán, eleget kell tennie az elődei által vállalt kötelezettségeknek, folytatnia kell a reformokat, a felelősségteljes fiskális politikát. A brit hírügynökség szerint ez egyértelműen a Szirizának szóló figyelmeztetés volt.