Világháborús bunkert találtak Csepelen

A csepeli Bóbita Óvoda felújítása közben egy II. világháború idején épült betonbunkert találtak.

A Kiss János altábornagy utcában felépült óvodát a hetvenes években adták át. Az akkoriban még modernnek számító intézmény udvarán azonban egy betonbunker állt, amivel nem tudtak mit kezdeni. Ezért aztán inkább betemették, és ez lett az óvodai dombocska, ahol a gyerekek szaladgálhattak, szánkózhattak, játszhattak. Közben mindenki elfeledkezett a létesítményről.

A csepel.hu-nak egy az óvodában kezdetektől dolgozó illető az nyilatkozta, hogy a bunker 1942-ben épült. Ez helytálló lehet, mert ebben az időben kezdték el a fővárosban a légoltalmi bunkerek kiépítését. Állítólag a forradalom idején egy szovjet gránát csapódott be az egyik épületbe, ami elpusztult. Így amikor a helyszínen betemették a kiürített bunkert és felépült az óvoda, még a fiatal óvónénik közül is sokan úgy érezték, hogy a háborús múlt lezárásra vár. Ezért olyat tettek, ami akkor és ott, a szocializmus fellegvárában, a “vörös Csepelen” teljesen elképzelhetetlen volt: papot hívtak és titokban felszenteltették az épületet.

A háborús bunkert az önkormányzat valószínűleg végleg felszámolja. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a háborús múlt soha többé ne kísértse az óvoda dolgozóit és kis lakóit.