Vizsgálódik a kormány Budaörs megregulázása ügyében

Az M1-M7 autópálya közös bevezető szakasza keresztülszeli Budaörs városát, ezért a helyi közlekedési hálózat szerves részeként üzemel. 

Budaörs beintett a kormánynak

Mint írtuk, az utóbbi években a város (amely gyakorlatilag a leggazdagabb települése az országnak) jelentős, többmilliárdos fejlesztéseket hajtott végre az autópálya minőségének javítása érdekében. Ezeket később térítésmentesen adták át a Magyar Államnak, sőt, jelentést részt vállaltak az útszakasz napi üzemeltetésében is: Budaörs fizeti a főpálya és a lehajtók közvilágítását is.
 
Tekintettel arra, hogy az M1-M7 autópályák közös bevezető szakaszán útdíjat vezettek be, és ezzel a közlekedési feltételeket egyoldalúan megváltoztatták, a Budaörs város önkormányzatával 2002-ben megkötött világítás szolgáltatás üzemeltetése tárgyú megállapodást 2015. február 28. napjával felmondtam - közölte Wittinghoff Tamás, (amúgy volt SZDSZ-es) polgármester.

A Nemzeti Fejlesztési Minsztérium visszavág

A fejlesztési tárca az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Budaörs önkormányzata egy 2002-es megállapodás alapján az M1-M7-es budaörsi csomópontjának csaknem 1,8 kilométeres főpályája, valamint a helyi fel- és lehajtó ágai közvilágítás-szolgáltatási díját fizeti meg. A szerződés megkötésekor az abban rögzített feltételekkel vállalt költség évi mintegy nettó 1,7 millió forintot tett ki.
 
Az NFM írásos válasza szerint a megállapodás lehetővé teszi az egyoldalú, írásos felmondást az azt követő hónap utolsó napjára, de kimondja, hogy a felek az esetleges jogviták rendezését kötelesek megkísérelni, az egyeztetésről jegyzőkönyvet felvenni. A szolgáltatási díjat a felmondási időszakban is a településnek kell megfizetnie.
 
Az önkormányzati törvény a megállapodástól függetlenül is helyi önkormányzati feladatként nevesíti a közvilágításról való gondoskodást. Feltétlenül meg kell vizsgálni tehát, hogy a helyhatóság eljárása jogszerű-e - hangsúlyozta a tárca.
 
Az NFM közölte azt is, hogy az érintett kormányzati szervek mindenképpen gondoskodnak a forgalmas útszakasz biztonságos használatához nélkülözhetetlen közvilágításról.
 
Budaörs önkormányzata a korábbi híradások szerint attól tart, hogy a közúti forgalom az autópályát elkerülve a település központjára zúdul. Ha a félelem valós, nem tűnik ésszerű megoldásnak a sztrádavilágítás lekapcsolása. A látványos gesztus az állami helytállás hiányában éppen azoknak árthatna, akiket szavakban védeni kíván, a Budaörsön élőknek - fogalmaz válaszában a minisztérium.