Biztos vagyok benne, hogy Putyin meg akar öletni – Bill Browder

Az orosz elnök egyik ellensége már elhagyta Moszkvát, de nem érzi magát biztonságban.

Az orosz elnök egyik ellenségével a Mandiner közölt interjút. Bill Browder sikeres befektetési bankár volt Oroszországban, majd emberi jogi aktivista vált belőle és Londonba költözött. Élettörténetét Vörös jelzés című könyvében is olvashatjuk.

A korábban befektetési alapot vezető Browder viszonya eleinte pozitív volt Putyinnal, az első három elnöki évét jónak értékeli, aztán jött egy fordulat. Mihail Hodorkovszkij – az egyik legbefolyásosabb orosz oligarcha – szembe került az elnökkel, majd börtönbe zárták, ezután valamennyi erős ember inkább együttműködött az elnökkel.

2005-ben Browder nem léphetett be Oroszországba, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, a cégeit pedig ellehetetlenítették.

Arra a kérdésre, miszerint Putyin továbbra is meg akarja-e öletni, így válaszolt:

Ebben egészen biztos vagyok. Most még inkább, hogy már az Egyesült Államok sem fenyegeti.

Miután adócsalással vádolták Oroszországban, Szergej Magnyitszkij volt az ügyvédje. Őt később szintén lecsukták, majd 2009-ben a börtönben addig vallatták, míg bele nem halt. Browder felelősséget érez emiatt.

Ha nem lett volna az ügyvédem, még mindig életben lenne.

Putyin külpolitikájáról is elárulta véleményét, mely szerint az orosz elnök célja, hogy szétverje a NATO-t, még akkor is, ha nem reális, hogy katonailag támadást indítson ellene.