Völner Pál jó előre gondoskodott a végrehajtások felgyorsításáról

Völner Pál jó előre gondoskodott a végrehajtások felgyorsításáról

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások nyomán akár 20 nap alatt is el lehet árverezni egy ingatlant. A 24.hu cikke felidézi, hogy az új szabályokat még Völner Pál államtitkársága idején 2020-ban fogadta el a parlament. Ennek egyik eredménye, hogy az adósokat már a bíróság sem tudja megvédeni a végrehajtói túlkapásoktól, mert mire elbírálnák a kérelmeiket, addigra elveszthetik a házukat.

A törvény úgy fogalmaz, hogy „a végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése".

Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére.

A javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz még, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét.

A moratórium feloldása óta egy hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el

A kilakoltatási moratórium feloldása után villámgyors ütemben kerülnek kalapács alá az ingatlanok. Egy hónap alatt összesen több mint 1100, azaz naponta majdnem negyven ingatlant árvereztek el - számolt be riportjában az rtl.hu a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól (MBVK) származó információk alapján.

Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az adósok nemcsak a határidők lerövidítése miatt kerültek hátrányosabb helyzetbe, hanem már az értékbecslésnél is.

Amennyiben úgy érzik, hogy az ingatlanukat áron alul akarják árvereztetni, akkor nekik kell letétbe helyezniük a szakértői vizsgálat díját. Ez nem olcsó mulatság, 100 ezer forint feletti összegről lehet szó, nem életszerű, hogy egy nehéz helyzetben levő adósnak lenne erre pénze

- tette hozzá.

Az Utcajogász Egyesület szerint a végrehajtási törvény 2020-as módosítása alaptörvény-ellenes, mivel sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát, ezért még annak hatályba lépése előtt, 2020 őszén az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy hivatalból kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman azonban nem reagált a beadványukra, ahogy a 24.hu megkeresésére sem.