Volt csetnikekkel erősít az Európai Néppárt

Nem is olyan rég Seselj bajtársai és Milosevics haverjai voltak.

Az Európai Néppárt megalapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség után a néppárt választmánya úgy döntött: javasolja, hogy a pártcsalád szeptemberi ülésén meghívja a Szerb Haladó Pártot (SNS) az Európai Néppárt soraiba - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kedden.

Németh Zsolt nem rejtette véka alá azt sem, hogy a sooviniszta, magyargyűlölő, háborús uszító Szerb Radikális Párt szakadár szárnyából létrejött SNS többek között

a Fidesz szorgalmazására

kerül be a "mérsékelt jobboldali" pártcsaládba. A politikus úgy fogalmazott: pártja évek óta képviselt célja teljesül azzal, hogy a vezető szerb kormánypárt helyet kaphat az Európai Néppártban.

SeSeLjtől a Néppártig

A Szerb Haladó Párt egy pártszakadás után, a hágai törvényszék által nemrégiben a háborús bűnök vádja alól felmentett, Milosevics szövetségesének számító Vojislav Seselj-féle Szerb Radikális Pártból kiválva jött létre 2008-ban, és vezetői zömében

a csetnik "vajda" egykori belső köréből

kerültek ki.

Tomiszlav Nikolics, a párt első elnöke (ma államfő), a Radikális Párt alelnöke volt. Milsoevics uralmának utolsó évében, 1998-99 között miniszterelnök-helyettesi posztot is betöltött. (A cikk tetején látható fotón épp jellegzetes csetnik sapkában pózol.) A jelenlegi szerb miniszterelnök, Alekszandar Vucsics felvételek tanúbizonysága szerint fegyverrel a kezében kísérte el Seseljt az ostromzár alá vett Szarajevóhoz, míg egy parlamenti felszólalásában a délszláv háborúk ideje alatt arról beszélt, hogy minden szerb áldozatot ezer muszlim (bosnyák) életével torolnak meg.

A Radikális Párt hírhedt volt magyargyűlöletéről is. Seselj a kilencvenes években egyik beszédében így fogalmazott:

"Amikor deportáljuk a vajdasági kisebbségieket, megmutatjuk, hogy milyen emberségesen bánunk velük. Szépen kikísérjük őket az állomásig, és kapnak szendvicseket az útra. A magyaroknak fejenként egy szendvics jár, mert az ő anyaországuk közel van."

A csetnik "vajdát" a délszláv háború után, mint az egyik fő háborús uszítót, és tömeggyilkosságokat elkövető különítmények toborzóját emberiség elleni bűnökkel vádolták meg. 2003-ban Hágába utazott, és feladta magát. Miután őrizetbe vették, névlegesen megtartotta pártelnöki tisztségét, ám az irányítás valójában Nikolics kezébe került át, aki sokkal tehetségesebb politikusnak bizonyult nála. Néhány éven belül Szerbia legnépszerűbb politikai erejévé tette a pártot - ám hamarosan szembesülnie kellett azzal, hogy a véres szlavóniai és boszniai örökséggel a nyakában nem pályázhat az ország vezetésére. 2008-ban 19 frakciótársával együtt megszavazták az EU-val kötött társulási szerződést, amely a teljes jogú tagság egyik alapfeltétele. A börtönben ülő Seselj ezért kiátkozta őket, de Hágából nem sokat tehetett. 

Ezzel a látványos gesztussal egyetlen gombnyomással megtisztulva a múlt minden sarától,

hirtelen "demokratikus, európai" politikussá vált

Brüsszel szemében. Így már nem volt semmi kifogásuk az ellen, hogy a haladók 2012-től részt vegyenek a koalícióban, 2014-ben pedig, megnyerve a választásokat, vezető kormánypárttá váljanak. 

Fegyvert fognak a magyarokra? Kit érdekel?

A fideszes Németh Zsolt keddi nyilatkozatában lelkesen ecsetelte, hogy a Haladó Párt milyen "aktív támogatója a magyar-szerb történelmi megbékélésnek." Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy "bevonták a magyar közösséget a kormányzásba". E nagylelkű gesztus a Vajdasági Magyarok Szövetségével kötött koalíciós megállapodást fedi. Ám, hogy az SNS a gyakorlatban mennyire ölelte keblére a magyarságot, jól mutatja az alig másfél hónapja történt eset, amikor Kishegyesen a párt aktivistái

fegyvert szegeztek egy helyi magyar férfi fejéhez

és "lemészárlással" fenyegette meg a családját. A "történelmi megbékélés" jegyében a VMSZ-nek természetesen egy szava sem volt az ügyhöz.

Így menetelnek együtt, vidáman, dalolva az egykori szerb csetnikek és a délvidéki magyarok az európai integráció ragyogó sárga útján. Igaz, hogy az előbbiek fegyvert szorítanak az utóbbiak homlokához - de az EU-t, és a magyar kormányt az ilyen apróságok nem zökkenthetik ki a derűs bizakodás idillikus nyugalmából. Azon az ösvényen ugyanis történhet rablás, erőszak, vagy gyilkosság is - a lényeg, hogy az irány Brüsszel legyen, a többi nem számít...