Volt egyszer egy Honvédség – haditechnikai parkok Magyarországon

Felidézik azokat az időket, amikor még számított valamit a honvédelem.

A Néphadsereg, majd a Magyar Honvédség által használt egykori, mára többségében a rendszerből régen kivont eszközök számos helyen megtekinthetőek az országban. Ezek a helyek, mint valamiféle temetők állítanak emléket azoknak az időknek, amikor még számított valamit a honvédelem. Az elmúlt bő 25 évben regnáló különböző színezetű kormányok gyakorlatilag feladták a lehetőségét annak, hogy az ország meg tudja védeni magát egy esetleges külső fenyegetéssel szemben. Mára az is kérdéses, hogy egy jelentősebb katasztrófahelyzet esetén lenne-e elegendő humán és technikai erőforrás annak kivédésére.

Az alfahir.hu elhatározta, hogy körbejárja Magyarország jelentősebb haditechnikai parkjait és bemutatja az ott kiállított eszközöket. Első állomásunkon Zánkára látogattunk.

Rögtön a bejáratnál a 10435-ös oldalszámú Mi-8T fogadja a látogatókat. A gép egykoron az IFOR kötelékében is repült, majd ezredforduló környékén selejtezték.

A parkban kiállított Mi-24D valójában egy kakukktojás. Ez a gép ugyanis soha nem repült magyar felségjellel. A rendszerváltás után Németország egyesülésével a feleslegessé vált szovjet eredetű NDK-s forgószárnyasok egy részét Magyarországnak ajándékozták. Persze hazánk már akkor is a világ egyik leggazdagabb országának számított, így az akkor még komoly értéket képviselő gépek egy percet sem repültek nálunk. A használható alkatrészek kiszerelése után hagyták őket az udvaron elrozsdásodni. Ez egy szerencsés példány, a legtöbb ugyanis pár éve ócskavasként végezte.

A kiállítás talán legimpozánsabb darabja egy T-72-es harckocsi. Ennek a típusnak bő tucat hazai túlélője a mai napig rendszerben áll a Honvédségénél. Mivel legyártásuk óta semmit sem költöttek a korszerűsítésükre, így mára teljesen elavultnak számítanak.

A szépnek biztosan nem nevezhető BAT-M lánctalpas buldózer tüzérségi vontató alvázra épült, és harckocsi motor hajtotta. Egykoron gépesített lövész és harckocsi hadosztályok számára végzett földmunkákat.

A két helikopter között került kiállításra az idén a 45. születésnapját ünnepelő MIG-21MF, a gép 1997-ig állt hadrendben.

A park sarkában kapott helyet az SzM-63-as indítóállványon elhelyezett V-750 légvédelmi rakéta. Ez a légvédelmi eszköz nagyjából a vietnami háború idején számított korszerűnek. A Néphadsereg 1979-ben vonta ki a rendszerből.

Kiállításra került egy PTSZ-M közepes lánctalpas úszó gépjármű is. A Magyarországon többnyire csak Táltosnak nevezett jármű egyes példányai a Honvédség műszaki alakulatainál még napjainkban is rendszerben állnak. Árvizeknél rendszeresen kiveszik a részüket a védelmi munkákból.

Tekintélyt parancsoló a letámasztott helyzetben kiállított 152 mm-es D-20-as ágyútarack. A típus néhány példánya napjainkban is megtalálható a Magyar Honvédség fegyverzetében. Igazából a mai napig érthetetlen, hogy váltótípus híján miért csökkentették minimálisra számukat.

A kiállított 1969M vegyes tüzelésű mozgókonyhával 340 ember számára lehetett meleg ételt készíteni. A jelek szerint volt idő, amikor még gyártani is tudtunk ilyet.

Az URAL 4320-as teherautóra telepített, P-18-as távolfelderítő lokátor felett már valóban évtizedek óta eljárt az idő.

A jó öreg ZiL 130-as teherautó által vontatott, 85 mm-es D-44-es hadosztályágyú a II. világháború technikai színvonalát idézi.