Történelmi szövetség a magyar vállalkozókkal – a Jobbik beindítaná a magyar gazdaság motorját

Vona Gábor újabb vállalása rengeteg háttérbeszélgetésen alapul.

Vona Gábor a Vona18 keretében tartott hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a Jobbik történelmi szövetség megkötésére készül a magyar vállalkozásokkal. A legerősebb ellenzéki párt kormányfő-jelöltje hangsúlyozta: a korábbi kormányok csak kampányoltak és ígérgettek, de a választások után a hazai vállalkozásokkal szemben vagy ellenséges, vagy semleges módon viselkedtek.

Ennek eredményeként alakult ki az a duális gazdaság, amely során a tőkeerős, versenyképes multik szembekerültek a tőke- és versenyhátrányban lévő magyar mkkv-kkel – mutatott rá a politikus.

Vona: Jogbiztonságot, tiszta környezetet és adócsökkentést a kis- és középvállalkozásoknak!

A legerősebb ellenzéki erő kormányfőjelöltje a kkv-szektornak szánt videóüzenetében a munkát terhelő adók csökkentése mellett tette le voksát. Továbbá azt is kijelentette: a szektorban ne az legyen, hogy egyik évről a másikra „megváltozik a pálya" és emiatt nem lehet tervezni, hanem hosszú távú terveket lehessen kidolgozni.

Az elmúlt 27 évben a kormányok az egyszerűbb utat választották, nemhogy szövetséget kötöttek volna a magyar vállalkozókkal, ehelyett Magyarországra engedték a jobbára összeszerelő üzemeket fenntartó multikat – magyarázta Vona Gábor.

„Ennek az elhibázott, a magyar vállalkozókat eláruló politikának a z eredménye a versenyképtelenség, és hogy a magyar munkaerőt megalázó bérért dolgoztatják”

- tette hozzá.

A Jobbik elnöke emlékeztetett: a legfrissebb felmérések szerint hazánk a 60. a versenyképességi rangsorban, miközben az összes régiós versenytársunk megelőz minket. Kiemelte azt is, hogy a magyar mkkv-k a magyar munkaerő 68 százalékát foglalkoztatják, illetve a nemzetgazdasági beruházás 25 százalékát adják.

Szoros együttműködést a kisvállalkozókkal!

Vona Gábor szokásos, Vona18 néven tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: kormányra kerülése esetén a Jobbik átalakítaná a mikro-, kis- és középvállalkozókkal történő együttműködést, csökkentené a járulékokat, kiszámítható adórendszert hozna létre és csökkentené a bürokráciát, ezzel növelve az egész ország versenyképességét.

Vona Gábor szerint ennek a szövetségnek a lényege, hogy erősebbek, innovatívabbak lesznek a magyar cégek. „Egy sikeres vállalkozói réteg képes a magyar gazdaságot erősíteni, így több pénz jut az alrendszerek finanszírozásra is” - mutatott rá. Emellett konkrét előny, hogy a versenyképesség növelésével a magyar emberek bére is emelkedik, akik így itthon a maradnak, és a fizetésüket is itthon költik el.

„Amikor erre a történelmi szerződésre készülnek, akkor a magyar gazdaság motorját akarjuk beindítani”

- utalt az elmúlt 27 év kormányainak a 700 ezer magyar céggel szembeni mulasztására.

Közölte azt is, hogy számtalan háttérbeszélgetésen vannak túl. A Jobbik politikusai, Vona Gábor, Z. Kárpát Dániel, Volner János, valamint Varga-Damm Andrea több alkalommal is egyeztettek a szektor szereplőivel, amely során nyolc alapelvet fektettek le a 2018 utáni időszakra.

A szövetség alapelvei:

  1. a korrupció felszámolása, a tiszta verseny feltételeinek biztosítása;
  2. kiszámíthatóság, tervezhetőség, biztonság: egy felülről bebetonozott adórendszerrel kíván a Jobbik biztonságot nyújtani a vállalkozóknak;
  3. adó-és járulékcsökkentés (hazánkban jelenleg 48 százalék ez a teher, az OECD-átlag 36 százalék, Szlovákiában 41 százalék, míg Lengyelországban 35,5 százalék);
  4. bürokráciacsökkentés: jelenleg jogosan érezhetik azt a vállalkozók, hogy az állam nem partner a munkahelyteremtésben, a Jobbik ezzel a gyakorlattal is szakítani fog;
  5. stratégiai szemlélet megalkotása: az Orbán-kormány kormány azt sem tudja megmondani, hogy jelenleg mi tartozik a stratégiai ágazatok közé;a munkaerő itthon tartása, amelynek az alapját a bérunió, az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének Európai Uniós szintű elfogadása is biztosíthatja;
  6. a szakképzés reformja: hogy ne csak a multik véleményét hallgassák meg, hanem vegyék figyelembe a magyar vállalkozók meglátásait is;
  7. a beszállítói hányad növelése;
  8. az uniós és az állami források magyar vállalatokhoz terelése.

„Ez új minőséget jelent a kormány és a magyar vállalkozók kapcsolatában, ahol azt érzik, hogy nincsenek egyedül, mert van mögöttük egy erős, támogató partner. A magyar állam”

- foglalta össze a legújabb vállalását Vona Gábor.