Vona: Csak úgy váltható le a Fidesz, ha visszaadják az embereknek a reményt!

A Jobbik elnöke a legfontosabb kérdésekről fejtette ki álláspontját a Nemzeti Majális első napján.

Az alelnökválasztással kapcsolatban kialakult helyzetről Vona Gábor elmondta: az alapszabály arra ad lehetőséget, hogy azon alelnökjelöltek közül, akik megszerezték az alapszervezetek megfelelő számú ajánlását, megnevezheti azokat, akikről majd a kongresszus szavazhat. Tehát egyes sajtóhíradásokkal ellentétben a kongresszus fog dönteni arról, hogy kik lesznek a legnagyobb ellenzék párt alelnökei, ő csupán ajánlásokat tesz arra, kikkel szeretne együtt dolgozni.

A 2014-ben felállt elnökségnek az volt a feladata, hogy megerősítse a párt pozícióját, az elkövetkező két év feladata pedig a 2018-as választás megnyerése lesz -mondta. Vona Gábor ehhez a célkitűzéshez a legalkalmasabb személyeket szeretné az elnökségben maga mellett tudni, ezért olyanokat keresett, akiknek már van tapasztalatuk a győzelemben és a kormányzásban. Fontos, hogy ezek a személyek nem éltek vissza a közpénzekkel sem, ezért esett a választása a már eredményeket felmutató jobbikos polgármesterekre, Toroczkai Lászlóra, Janiczak Dávidra és Fülöp Erikre.

Nem radikálisok és nem radikálisok küzdelméről van szó

Amennyiben a kongresszus megerősít elnöki pozíciómban, az lesz a felelősségem, hogy győzelemre vezessem a pártot – hangsúlyozta Vona Gábor. Tisztában volt vele, hogy ezzel a lépésével nem fog osztatlan sikert aratni, vezetőként azonban még a konfliktusok vállalása árán is meg kellett hoznia ezt a döntést -mondta, jelezve, hogy vállalja a felelősséget a kongresszus előtt abban az esetben is, ha nem nyerik meg a választást.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a médiában radikális és nem radikálisok küzdelmeként állították be döntését. Ezzel szemben csupán annyi történt, hogy három embert megkért arra, hogy a csatársorból menjenek át a középpályára, nem pedig azt kérte tőlük, hogy hagyják el a csapatot – érzékeltette a helyzetet Vona, aki úgy látja: jelenleg az elnökség, és a tagság is vizsgázik.

„Amennyiben egy ilyen személyi kérdést nem tudunk megfelelő módon kezelni, akkor mondjuk ki: nem vagyunk alkalmasak a kormányzásra.”

Vona Gábor szerint a történtek nagyon fontos tapasztalatokkal is szolgáltak, megmutatta ugyanis, hogy ki hogyan viselkedik egy krízishelyzetben.

Csak a Jobbik képes leváltani a Fideszt

A Jobbik elnöke arról beszélt, az elkövetkező két évben minden energiáját, tudását, idejét arra fogja feltenni, hogy a jelenlegi kormányt leváltsák. Erre pedig véleménye szerint csak a Jobbik képes. Arra kérte a választmányi küldötteket, hogy adjanak neki bizalmat ehhez a munkához, de amennyiben ezt nem kapja meg, azt is tudomásul fogja venni. Hozzátette: biztosítékot nem tud adni semmire, a Jobbik teljes élete egy folyamatos kötéltánc.

A semmiből jutottak el oda, hogy most a Jobbik Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, ezért azt javasolja, hogyha már eddig eljutottak, ne itt álljanak meg, hanem menjenek el a győzelemig.

Vissza kell adni az ebereknek a reményt

A Valódi Nemzeti Konzultáció keretében az elmúlt két hónapban az összes megyeszékhelyt felkereste, a tapasztalatai alapján pedig úgy látja: az a legfontosabb feladatuk, hogy visszaadják az embereknek a reményt. Sokakat ugyanis hatalmába kerített az apátia, a beletörődöttség.

„Az a közösség amelyik reménytelen, előbb utóbb szétzilálódik, negatív érzések fogják szétvetni. Amelyikben azonban van remény, az egységet fog teremteni és küzdeni tud a céljaiért.”

Az emberek számára a reményt akkor lehet visszaadni, ha azt érzik, van olyan, aki a Fideszt le tudja váltani. Ehhez azonban erőt és hitelességet kell felmutatni – hangsúlyozta a Jobbik elnöke.

"A néppártosodás a polgármestereink sikere"

A néppártosodással kapcsolatban megjegyezte: ezt nem ő találta ki, hanem a polgármestereik csinálják, akiknek hitelességükkel és programjukkal sikerült megszólítaniuk a társadalom többségét. Példaként Toroczkai Lászlót említette, aki 100%-al nyerte meg a választást, és olyan embereket állított maga mellé, akik lehet, hogy nem is jobbikosok.

Új jegybanktörvényre van szükség

Beszámolt arról is, hogy a párt egy új jegybanktörvényen dolgozik, ugyanakkor át kell gondolni Matolcsy György és mások felelősségét is, mert megmagyarázhatatlan célokra fordítottak pénzeket.

Az alapítványokra utalva úgy fogalmazott, "kiborult a bili, és sok minden volt benne".

Kitért arra is, hogy Matolcsy György a jegybank élén olyan, ,mint "a cigány közélet élén" Farkas Flórián, akinek a kormányfő szintén nem engedi el a kezét, pedig "Farkas Flórián kezei piszkosak". Mint mondta, van abban igazság, hogy ha a Jobbik kormányra jut és semmi mást nem tesz, csak nem lop, már többet tett, mint az elmúlt 26 évben bárki.

Vona Gábor beszédében bírálta, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem nyilatkozott arról, hogy nincs offshore-érdekeltsége, vagy nem vett ki pénzt bedőlés előtt a Quaestorból, és nem hozták nyilvánosságra a képviselőikkel egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatait sem.

A jobbikos politikus az osztrák államfőválasztásra utalva üdvözölte, hogy Európában 21. századi pártok veszik át az irányítást, szerinte enélkül könnyen vége lehet az uniónak. Jelezte: továbbra is azt szorgalmazzák, hogy népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítsék a kötelező betelepítési kvóták elutasítását.

Orbán Viktor maga a korrupció

Több fideszes politikusról is kiderült, hogy érintettek a nemrég kirobbant offshore botrányban – mondta Vona Gábor. Kitért arra is, hogy egyedül a Jobbik országgyűlési képviselői tettek nyilatkozatot arról, hogy sem ők, sem pedig családtagjaik nem rendelkeznek offshore-érdekeltségekkel.

Kritikával illette Orbán Viktor tanácsadóit is. Úgy fogalmazott:

"Nem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki nem tud mit kezdeni a korrupcióval, hanem az a baj, hogy van egy miniszterelnökünk, aki maga a korrupció".

Problémaként beszélt arról is, hogy Orbán Viktort olyan emberek veszik körül, mint Habony Árpád, Andy Vajna vagy Mészáros Lőrinc.

Ha pénzed van, jöhetsz

Míg a kormány azt hirdeti magáról, hogy megvédi a migránsoktól az országot és Európát, addig ha egy bevándorlónak van pénze, akkor letelepedési kötvényt vásárolhat – emlékeztetett a pártelnök, aki szerint különösen nincs ezzel problémája a kormánynak akkor, ha offshore cégeken keresztül Fidesz-közeli zsebekbe vándorolnak az ebből befolyt pénzek. Vona Gábor úgy látja, a letelepedési kötvények árusítása hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelent.