Vona: emlékezzünk meg a drezdai áldozatokról is!

Nyílt levelet írt Vona Gábor Áder János köztársasági elnöknek.

A köztársasági elnök a holokauszt nemzetközi emléknapja, január 27-e alkalmából arra kérte fel a hazai rádiókat és televíziókat, hogy a tragédiára emlékezve hetven másodpercig némuljanak el. Vona Gábor arra kéri Ádert, hogy a német kancellár hétfői látogatásának napján intézzen hasonló felhívást a médiához, ezúttal az 1945 február 13. és 15. között tartó drezdai terrorbombázás áldozatainak emlékére. A politikus úgy véli:

Nyilvánvaló, hogy hazánk Németországhoz fűződő viszonya gazdasági, politikai és kulturális értelemben egyaránt létfontosságú. A két nemzet közötti barátság, együttműködés alapfeltétele a magyarság stabil jövőjének. Ismerjünk közös múltunk fekete lapjait, de egyúttal bízunk közös jövőnk fényes távlataiban is.

Vona szerint a gesztussal azt az üzenetet fogalmaznánk meg, hogy "a magyarság minden népirtás egyaránt elítél."A pártelnök azt írja:

Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy amíg a számok a mennyiséget mutatják, a minőséget maga az élet adja, amelyből akár egyetlen egy kioltása is pótolhatatlan veszteség. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Kérem Önt, hogy a zsidóság tragédiájára való közös megemlékezés után most közösen emlékezzünk meg a német emberek tragédiájáról is. Mutassuk meg ezekben a vészterhes, puskaporszagú pillanatokban magunknak, német barátainknak és az egész világnak, hogy a magyarság békeszerető nemzet, amely fájdalommal adózik nem csupán a saját, de minden más nép tragédiája előtt.

1944 augusztus végétől Drezdát az amerikai és a brit légierő több hullámban bombázta. Kezdetben elsősorban ipari és katonai célpontokat támadtak, később azonban már válogatás nélkül pusztították az egész várost. A fő csapást február 13-án mérték, amikor gyújtóbombákkal lángba borították a sűrűn lakott (és a keletről özönlő menekült-áradat miatt még zsúfoltabb) belvárost. Az értelmetlen mészárláson túl az akciónak semmilyen más célja nem volt. A tragédia áldozatainak száma pontosan nem ismert, a különféle kutatások nagyon eltérő számokat hoztak ki. A legvisszafogottabb becslés szerint is 20 000-en haltak meg, de egyes kutatók nem zárják ki, hogy akár félmillióan is elpusztulhattak az egész várost felemésztő tűzviharban.