Vona: Európa válságban van, Európa beteg

A Jobbik egy háromlépéses forgatókönyvet javasol az uniós szerződéseink és a tagságunk tisztázása érdekében. 

Magyarországnak először egy társadalmi vitát kell tartania az európai uniós kapcsolatrendszeréről, szerződéseiről, tagállami jelenlétéről. Ennek része lenne egy parlamenti vitanap is, amelyet még a héten kezdeményezni fog a párt. A Jobbik szerint jogot kell adni a pártoknak, a civil szervezetnek, a társadalom minden rétgegének, hogy az Európai Unióval kapcsolatos véleményüket elmondhassák.
 
Vona Gábor következő lépésnek a csatlakozási szerződésnek, illetve az Európai Unió alapszerződésének módosítására vonatkozó igény bejelentését és a megvalósítását jelölte meg.
 
A harmadik lépés egy népszavazás lenne, amelyen Magyarország eldönthetné, hogyan kívánja fenntartani a jövőben az uniós tagságát.

Orbán hamis és képmutató

A Jobbik elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor egy korábbi azonnali kérdésére adott válaszában alkotmányellenesnek nevezte a Jobbik népszavazási javaslatát. Vona Gábor nem ért egyet a miniszterelnökkel, emlékeztetett: a csatlakozásról is népszavazás útján döntöttek a magyar emberek. A Jobbik elnöke ezért hamisnak és képmutatónak tartja Orbán álláspontját, szerinte inkább a népszavazás elmaradása az alaptörvény-ellenes hozzáállás, hiszen tizenegy évvel ezelőtt Magyarország nem arról az Európai Unióról döntött, amelyben most van.
 
Vona Gábor legitimnek nevezte a Jobbik álláspontját, amelyet alátámasztanak David Cameron brit miniszterelnök kormányának népszavazási törekvései is. Idézte Philip Hammond brit külügyminisztert, aki az EU-tagságról tervezett népszavazás vitája kapcsán kijelentette: „Európát vissza kell adni az embereknek.”
 
Hammond két nappal ezelőtt azt is mondta: a britek negyven éve abban a hitben hagyták jóvá a tagságot, hogy Nagy-Britannia egy gazdasági közösséghez csatlakozott, amely nemzeti szuverenitásának csorbítása nélkül jelentős gazdasági előnyöket ígért. Az azóta elfogadott szerződések - köztük a maastrichti és a lisszaboni – azonban hatalmas mértékben bővítették az Európai Unió döntési jogköreit, gyakran olyan területeken is, amelyeken ez 1975-ben elképzelhetetlen lett volna.
 
A pártelnök leszögezte: a Jobbik és a brit álláspont szóról szóra megegyezik. Hozzátette: vissza kell adni Magyarország jogát, a lehetőségét ahhoz, hogy az Európai Unióhoz fűződő viszonyát meghatározza. „Magyarországot vissza kell adni a magyar embereknek” - jelentett ki Vona.

Orbán nem mondhatja, hogy ő az állam

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: Orbán Viktornak még miniszterelnökként sincs joga ahhoz, hogy egy személyben döntsön Magyarország jövőbeni uniós viszonyáról, tagságáról.
 
„Orbán Viktor nem mondhatja azt, hogy az állam én vagyok. A magyar államot a magyar választók képviselik, és vissza kell adni ebben a történelmi pillanatban, ennél az útelágazódásnál a jogot ahhoz, hogy a magyar társadalom döntse el, merre kíván továbbmenni”
 
 - mondta Vona.
 
A Jobbiknak meggyőződése, hogy néhány éven belül Európa egészen más lesz, mint amilyennek most látjuk. Csak az a kérdés, hogy milyen Európai Unió lesz, és Magyarország képes lesz-e részt venni a jövője kialakításában.
 
Vona Gábor az Európai Unió betegségének tüneteként nevezte meg az évtizedek óta súlyosbodó intézményi, strukturális, politikai és gazdasági válságot, a kelet-közép-európai posztszocialista országok leszakadottságát a nyugati európai országok életszínvonalához képest, a multikulturalizmus és a bevándorlás csúfos kudarcát, a görög válságot, amely az euróövezet sérülékenységét , sebezhetőségét mutatja, továbbá a brit helyzetet, amely kinyitotta az ajtót az EU-tagságról szóló népszavazás vitája előtt.

Felelőtlen, őrült vs. felelős

A Jobbik elnöke a pártok politikai magatartására is kitért. A kormánypártok és Orbán Viktor hozzáállását felelőtlennek nevezte. Szerinte a miniszterelnök érzékeli, látja Európa betegségét és válságát, de a felelősséget elhárítva hecckampányt folytat a halálbüntetés, illetve a bevándorlás kérdésével. A baloldali töredékpártokról megjegyezte: felelőtlen és őrült elképzelésük van arról, hogy Magyarországot be kell gyömöszölni az Európai Egyesült Államokba. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jobbiké az egyetlen felelős hozzáállás: nem folytatnak hecckampányt, nem adnák fel az ország szuverenitását, hanem a magyar társadalom bevonásával alakítanának ki egy egy élhető viszonyt az Európai Unióban.