Vona Gábor: „vitára hívom Orbán Viktort és Molnár Gyulát”

Továbbra sem világos, mit tervez a Kormány október 2-a után.

A nemzeti néppárt elnöke elmondta, hogy a kvótareferendummal kapcsolatos többféle álláspont nyilvános ütköztetése miatt fontos ez a vita a politikusok között, ugyanakkor egy ilyen vita megrendezése a pártok vezetőivel kötelező lenne egy civilizált országban, tette hozzá. Ezért Orbán Viktorral és Molnár Gyulával ütköztetné a kvótareferendummal kapcsolatos álláspontját.

Vona hangsúlyozta: várják a javaslatokat a helyszínről és az időpontról, de a legkésőbbi dátumnak a jövőhét pénteket nevezte meg.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor 2006 óta menekül a nyilvános viták elől,

"10 év után itt az ideje, hogy vállaljon egyet".

Véleménye szerint pont akkor kockáztatjuk Magyarország jövőjét, ha nem ismerik meg a különböző pártok véleményét a szavazópolgárok.

Mi a Jobbik álláspontja?

  • Magyarországot meg kell védeni a kvótától,
  • nincs helye hazánkban a multikulturalizmusnak,
  • nemmel kell szavazni október 2-án,
  • de nem a népszavazás a megfelelő eszköz, hanem az Alaptörvény-módosítás.

Súlyos felelőtlenségnek tartjuk a népszavazást, amelynek valójában egyetlen tétje van, érvényes lesz-e, hiszen a nemek aránya elsöprő többségű - magyarázta Vona Gábor. Figyelmeztetett, amennyiben nem lesz meg a kellő szavazat,

"Brüsszelnek papírja lesz arról, hogy jogi értelemben a magyar társadalom nem utasította el a kvótákat".

Így pontosan visszafelé sül el ez a "felelőtlen kezdeményezés" - fogalmazott. Ezzel kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját, Orbán Viktornak le kell mondania, ha eredménytelen lesz a kvótareferendum. A Jobbik elnöke példaként hozta fel David Cameron döntését, aki a Brexit után vállalta a személyi felelősséget, és távozott a posztjáról.

A pártelnök arra is emlékeztetett, hogy továbbra sem tapasztalni a miniszterelnök kampányát, pedig korábban azt ígérte a Fidesz, hogy Orbán Viktor is személyesen buzdítani fogja részvételre az embereket. Felvetődhet, hogy Orbán Viktor már az eredménytelenségre készül, és próbál minél kevesebb "arcvesztéssel" kimenekülni ebből a helyzetből. Ehhez hozzátette, a most meghirdetett vitán való részvétellel is segíthetné a kampányt a kormányfő.

Az érdemi vita azért is lenne fontos,

"mert így visszaadhatnánk az embereknek a szabadságérzetet",

mert a települések, cigányok, közmunkások, közalkalmazottak fenyegetésével nem oldható meg ez a probléma, tette hozzá.

Elég bátor Orbán Viktor a vitához? - érdeklődött Vona Gábor.

Egyébként kérdésre válaszolva ismét rögzítette, október 2-án elmegy, és nemmel fog szavazni.

A csütörtöki megfigyelési botrányra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva viszont arról beszélt, hogy azt a négy személyt (Spéder Zoltán, Simicska Lajos, Juhász Péter, Vona Gábor), akiket megfigyeltek az olasz paparazzók, egy dolog köti össze:

"Mindannyian Orbán útjában állnak. Az a Habony-művek érdeke, hogy letakarítsák őket a palettáról"

- vélekedett a pártelnök.

Közölte, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fog fordulni,

"van bennem düh, hiszen édesapaként ért ez a helyzet",

de általában az egész honi közélet állapota miatt is kötelességének érzi, hogy fellépjen. A politikus párhuzamot állított fel a Nemzeti Választási Irodánál megjelenő kopaszok, az újságíró megzsarolása és a mostani eset között, megállapította:

"nagyon rossz irányban haladunk".

Emlékeztetett, hogy mivel ő egy C-típusú átvizsgáláson átesett, minősített adatokkal is dolgozó országgyűlési képviselő, ezért az ő több napon át tartó törvénytelen követése, megfigyelése még "pikánsabb". Feljelentést fog tenni az ügyben.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, megdöbbent amikor értesült a másik két csütörtöki hírről, hogy miközben az Orbán-kormány Afrikában hirdeti a magyarországi letelepedés lehetőségét, addig ukrán vendégmunkások tízezreinek alkalmazása érdekében változtatta meg a jogszabályi környezetet. Szerinte ezek a tények egész más megvilágításba helyezik a Kormány migrációs politikáját.

A letelepedésikötvény-program kapcsán megjegyezte, hogy a jelenlegi politikai helyzetben és a kereskedésre jellemző offshore-háttér miatt nem ért egyet a kötvényárusítással. A Varga Mihály vendégmunkások betelepítését célzó nyilatkozataira érkező ellentmondó kormányzati megnyilvánulásokra úgy reagált, hogy

"láthatóan zavar van az erőben",

és továbbra sem tisztázott mit tervez a Kormány október 2-a után.