Vona meghatározta a célt: 2017-ben lázadás, 2018-ban kormányváltás

A Jobbik elnöke mérlegre tette a kormány teljesítményét, és sikertelennek nevezte a 2016-os évet Magyarország számára.

A Jobbik elnöke mérlegre tette a kormány 2016-os teljesítményét, eszerint se az egészségügy, sem az oktatás rendszerét nem sikerült jobb állapotba hozni, a korrupció nem mérséklődött, az elvándorlás tendenciáját nem tudták megfordítani, emellett Magyarország versenyképessége - nemzetközi összehasonlításban – romlott.

A Jobbik szempontjából Vona Gábor három témát értékelt: a Valódi Nemzeti Konzultációt (VNK), a migrációt és a magyarországi bérszínvonalat.

Az alulfinanszírozottság és a korrupció a legnagyobb probléma

A valódi nemzeti konzultációs ívek visszaküldési határideje november 30-án járt le, közel 200 ezren válaszoltak, többnyire levélben, de több tízezerre tehető azok száma, akik online töltötték ki a kérdéssort. Az íveket januárban fogják értékelni, de az már most elmondható, hogy az egészségügy és az oktatás kapcsán a legnagyobb problémát az alulfinanszírozottság okozza.

Regionális összehasonlításban Magyarország költ a legkevesebbet erre a két ágazatra”

– mondta Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint az alulfinanszírozottság összefügg a VNK egy másik vizsgált területével, a korrupcióval.

Nem csupán az a baj, hogy Orbán Viktorral a középpontban professzionálisan működik a rendszerszintű korrupció, hanem az, hogy a költségvetéstől létfontosságú forrásokat von el”

- vélekedett a Jobbik elnöke. Hozzátette: a korrupció miatt gyengül a magyar jogrendbe vetett bizalom a társadalom körében, és azt üzeni, hogy nem a tisztesség, a szorgalom és a rátermettség, ami az ember előrejutását segíti Magyarországon, hanem a gátlástalanság, illetve a politikai hovatartozás.

Vona szerint Magyarországon érdemi fejlődés addig nem várható, “amíg a korrupció démonától nem tudunk megszabadulni, és nem tudunk valódi elszámoltatást foganatosítani”.

Se szegény, se gazdag terroristát”

Vona Gábor rámutatott: Orbánék az elmúlt másfél évben a kormányzásnak a teljes spektrumát a migráció kérdésére fordították, minden egyéb más témát "a szőnyeg alá söpörtek", illetve az emberek migrációval kapcsolatos félelmein próbálták a maguk belpolitikai lehetőségeit megalapozni.

Úgy gondolom, hogy ez 2016 őszére megtört és egyértelművé vált, hogy csak a migrációval nem lehet kormányozni”

-jelentette ki a pártelnök. Ugyanakkor azt is elmondta: a migráció problémája nem lett kisebb, "a migráció és az ezzel kéz a kézben járó terrorizmus továbbra is súlyos gondokat okoz".

Vona szerint Magyarországnak egy teljes, valódi biztonságot, védelmet nyújtó alaptörvény-módosításra van szüksége, de nem olyan “félmegoldásra”, amit a Fidesz akart. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a Fidesz Magyarországnak és különösképpen a saját szavazóbázisának is magyarázattal tartozik. A Jobbik arra is magyarázatot vár: hogyan lehetséges, hogy Irakban nyitottak irodát a letelepedési kötvényeknek. Azt szeretnék tudni, hogy mi az a "haszonvágy", ami gazdag terroristák számára nyitja meg az országot, mint letelepedési úticélt. Vona Gábor megismételte a Jobbik álláspontját: “se szegény, se gazdag migránst, se szegény, se gazdag terroristát” nem akarnak.

Vona: Áder a saját túlélésével van elfoglalva

A Jobbik elnöke arról is beszámolt, hogy személyesen szeretett volna találkozni Áder János köztársasági elnökkel az alaptörvény-módosítás ügyében, de az államfő “udvariasan, kitérő választ adott”, majd az újabb megkeresésre már nem is reagált. Vona szerint azért, mert a saját elnöki ciklusának a meghosszabbításával, köztársaság elnöki túlélésével volt elfoglalva. Vona Gábor megjegyezte: a magyar demokrácia működésképtelenségére is rávilágít, hogy az ország legerősebb ellenzéki pártjának elnökével sem tud találkozni a köztársasági elnök.

Az államfői jelölésről januárban fog dönteni a Jobbik elnöksége, annyit azonban hozzátett: továbbra is a közvetlen államfőválasztást támogatják. A párt álláspontja, hogy

"az országnak olyan államfőre van szüksége, aki az emberek elnöke, nem a miniszterelnök elnöke."

Hangsúlyozta, hogy Balog Zoltánt sem tartaná a Jobbik alkalmasnak, esetében az is kérdésként merülne fel, hogy milyen politikai teljesítmény szól mellette, miután az egészségügy és az oktatás szakpolitikusaként is tevékenykedett.

“Ne az elit és ne a pártok alkui döntsenek a köztársasági elnök személyéről”

- szögezte le Vona Gábor.

2017 a lázadás éve lesz, de minek a lázadásáé?

A Jobbik elnök szerint üdvözölhető a minimálbér emelése, de azért nem kell tőle hátast dobni, mivel egy olyan régi adósságról volt szó, amelynek törlesztése már nem várhatott tovább. Bírálta a kormány adócsomagját is, amely a nagyvállalatoknak jelent könnyítést, miközben a kis- és közepes vállalkozások számára kellett volna járulékot csökkenteni.

Vona Gábor még múlt hét vasárnap jelentette be, hogy pártja ezentúl még elszántabban küzd majd az európai bérkiegyenlítésért. Ennek érdekében népszavazást, európai polgári kezdeményezést indítanak, hogy az "európai bérunió" a közösség alapelvei közzé kerüljön: "Egyenlő munkáért, egyenlő bért!"

Ha lázadás, hát legyen lázadás! A Jobbik európai polgári kezdeményezést indít a bérunióért

Vona Gábor november tizennyolcadikán jelentette be, hogy az elkövetkezendő tizennyolc hónapban, minden hó tizennyolcadik napján egy-egy nagy bejelentést tesz, amelyek egyben a reménybeli néppárti kormányzásnak, illetve a hídépítésnek a pillérjei is lesznek. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője pártja vasárnapi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy le fogják váltani a Fideszt, az „orbánizmust", mert Magyarország nem Orbán személyes tulajdona, hiába tekint rá úgy a miniszterelnök.

Vona arról is beszélt, hogy energiái jelentős részét erre a témára fogja fordítani januárban. Szerinte ez egy komplex probléma, tehát egyik pillanatról a másikra nem oldódik meg, ugyanakkor megjegyezte: Orbán Viktor egyszer sem vetette fel Brüsszelben, hogy “ez így igazságtalan”.

2017 valóban a lázadás éve lesz, a dolgozói szegénység elleni és az európai bérek kiegyenlítése melletti lázadás”

- jelentette ki Vona.

A Jobbik elnöke szerint “Orbán Viktor úgy tekint Magyarországra, mintha az ő személyes tulajdona lenne, úgy kezeli, mintha ő lenne az ország földesura”, 2018-ban az lesz a párt feladata, hogy az emberek segítségével visszavegyék Magyarországot, és visszaadják az embereknek a saját hazájukat.

 

Sajtótájékoztatója elején Vona Gábor együttérzését és megdöbbenését fejezte ki az elmúlt napokban történt európai és ankarai terrorcselekményekkel kapcsolatban.

Vona Gábor egy platformon Gyurcsányékkal”

A Fideszben ismét nem voltak túl kreatívak, és csupán annyit tudtak a Jobbik elnökének évértékelésére reagálni, hogy “Vona Gábor egy platformra került Gyurcsányékkal, amikor elutasította az alkotmánymódosítást és a bevándorlók betelepítése mellé állt”. Arról nem számoltak be, hogy korábban miért fúrták meg többször is a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát, most pedig miért nem engedik napirendre. De a szakpolitikai észrevételekre - az egészségügy és az oktatás kapcsán is - “elfelejtettek” reagálni. Ellenben a milliárdos oligarchák pártjaként megjegyezték, hogy Vona Gábor “a pénzért és a hatalomért mindenre képes”.