Vona megüzente Rogánnak, hogy hol ülnek a brókerek barátai

Elviekben a jegybank jogköreit erősítette volna meg a Fidesz, de elbukott a kétharmados szavazáson. Rogán a Jobbikban a brókerek barátját látja.

 
A pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztéséről szóló javaslatot, melyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be, leszavazta az Országgyűlés. Az MSZP, az LMP, a DK, az Együtt, az MLP és Kész Zoltán (PP) mondott nemet, a Fidesz-KDNP értelemszerűen igent, a Jobbik tartózkodott, ahogy azt korábban jelezte. “A brókerek megvették az ellenzéki frakciókat?” - kérdezte a Fidesz frakcióvezetője indulatosan. “Hogy a Jobbikban is a brókerek barátai ülnek, az nekem újdonság” - tette hozzá Rogán Antal, aki eredetileg ügyrendi javaslattal jelentkezett. Latorcai János (KDNP), aki a levezető elnökséget ellátta azonban mégsem fújta le a jogosulatlan felszólalást.
 

Hol ülnek a brókerek barátai?

Vona Gábor a Jobbik elnöke sajtótájékoztatóján, az alfahir.hu kérdésére üzent Rogán Antalnak is, erre a házszabály szerint az Országgyűlésben nem kerülhetett sor. Vona szerint a fideszes frakcióvezető hangzatos szavait “a rossz lelkiismeret diktálta”. Emlékeztetett arra, hogy 2010 őszén 23 olyan pénzügyi felügyelettel kapcsolatos törvényjavaslattal élt a jobbikos Volner János, ami elfogadása esetén megelőzhette volna a “pénzügyi szégyent”, minimalizálva a károsultak számát. Ezeket a törvényjavaslatokat azonban az MSZP és a Fidesz kéz a kézben leszavazta, kimutatva, hogy hol ülnek a brókerek barátai. 
 
Vona, a mai nap eseményeire utalva megismételte Volner János korábbi szavait, elmondta a jobbikos frakció komoly indokokkal tartózkodott. Újra arra kérte a Fidesz-KDNP képviselőit, hogy nyilatkozzanak arról, hogy ők maguk, családtagjaik, gazdasági érdekeltségeik mentettek -e ki pénzt a brókerbotrány kirobbanása előtt. Úgy fogalmazott az ellenzék vezető politikusa, hogy ameddig ezt nem teszik meg a kormánypárti politikusok, a jobbikosokhoz hasonlóan, addig a brókerek barátainak tekinti a fideszeseket. A Jobbik arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018-as kormányra kerülése után a brókerbotrányt maradéktalanul feltárja, ezért jobb, ha mindenki időben tisztázza magát ezekben az ügyekben. 
 
“A Jobbik továbbra is követeli, hogy vizsgálják ki, kik voltak azok akik előre tudták, hogy ki fog robbanni a brókerbotrány, és így időben ki tudták venni pénzüket. Ameddig ezzel a kormány nem foglalkozik, addig a Jobbik nem támogatja a brókertörvény meghozását sem, nem asszisztál ahhoz, hogy  törvényi erővel dugják el a felelősöket a közvélemény elől” - mondta el Volner János a párt alelnöke kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, aki kitért arra is, hogy  helytelen, hogy csak a Quaestornál kártalanítanák biztosan az embereket, holott más pénzintézeteknél is súlyos visszaélések történtek.

Miért rossz a Fidesz lelkiismerete?

A Fidesz nem hagyta annyiban, később közleményben is ráerősített a “brókerek barátai” szókapcsolatra. Erre Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője kiadott egy válaszközleményt. Kijelentette, hogy a “a Fidesznek okkal rossz a lelkiismerete, hiszen adóforintok is odavesztek a Quaestor-ügyben. Elég az agrártárca százmillióira vagy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank által finanszírozott ETO Park beruházásra gondolni. Ezért próbál kétségbeesetten, de sikertelenül terelni.”

Mirkóczki megismételte: a mostani előterjesztést csak abban az esetben tudta volna a  Jobbik támogatni, ha a bennfentes információkkal rendelkező személyek kapcsán is vizsgálat indul: voltak -e politikusok vagy olyan személyek ezek között, akik rokoni, netán üzleti kapcsolatban állnak velük. Mivel az erre irányuló jobbikos javaslatokat lesöpörték, a Jobbik tartózkodott a szavazásnál.

Az MSZP szerint a javaslat ellehetetleníti azt, hogy a brókerbotrány károsultjai kártérítési igényt nyújtsanak be a Magyar Nemzeti Bankhoz. A bukott kormánypárt szerint ugyanis a jegybank eddig is rendelkezett a szükséges jogkörökkel, csak azokkal nem megfelelően élt.