Vörösiszap-katasztrófa: még három nap az ítéletig

Felkészülés a perre.

Lapunk megkereste Kepli Lajost, az egykori vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnökét, hogy röviden átbeszéljük Magyarország legnagyobb ipari katasztrófájának okait és tanulságait.

Szomorú emlék:

a Mal Zrt. ajkai tározójának X-es kazettájából kiömlő több mint egy millió köbméter erősen lúgos, maró hatású zagy öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit, és körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét tízmilliárdos anyagi kárt okozva - pusztítva embert, állatot és ingatlant.

Már a katasztrófa napján a helyszínre mentem, hogy mint az Országgyűlés Környezetvédelmi bizottságának a tagja, első kézből szerezzek információkat

- emlékezett vissza a majd fél évtizedes eseményekre a Jobbik parlamenti frakciójának akkori és jelenlegi szakpolitikusa.



A pusztítás képei nemcsak a magyar közvéleményt, de a világsajtót is sokkolták, így az akkori fideszes parlamenti kétharmad kénytelen volt rábólintani a katasztrófa okait vizsgáló bizottság felállítására. "Nem mondhattak nemet, még arra sem, hogy jobbikos legyen a bizottság elnöke" - tette hozzá Kepli Lajos.

A bizottság egyéves megfeszített munkájának eredményeként, 2011. október 27-én nyilvánosságra hozták az okokat ismertető jelentést. Ebben konkrétan megállapították, az ipari katasztrófa hátterében egyértelműen emberi mulasztás, a technológia megszegése, és a profitmaximalizálás állt.

"Végezetül a MAL Zrt. alapvető felelőssége nem kérdőjelezhető meg [...] a katasztrófát nem lehet természeti katasztrófának vagy vis maiornak tekinteni, hisz egy sor technológiai, üzemeltetési hiányosságot lehetett az üzemnek felróni. Mindezek tételes igazolását és következményeit a bírósági tárgyalások hivatottak igazolni"

- fogalmazott a jelentés.

A jelentést egy sokkal puhább formában szerette volna elfogadni a bizottság fideszes-szocialista többsége, ha nem csapok az asztalra, talán már akkor elmaszatolták volna az ügyet

- vette át a szót a jobbikos honatya.

Ha kíváncsi a per részleteire, kövesse tematikus oldalunkat:

[fb_pages_codes:econation]

Mindenesetre, a lakosság egyértelműen felelősöket akart látni, így végül a parlament nagy többséggel elfogadta a bizottság jelentését.

Maga a vörösiszap-per 2012. szeptember 24-én vette kezdetét, és ahogy Kepli Lajos felidézte, megelégedéssel töltötte el, hogy az ügyész által ismertetett vádirat lényegében megegyezett a bizottság jelentésével, és a katasztrófa bekövetkeztét emberi mulasztással indokolta, szemben a Mal Zrt. védekezésével, amelyben természeti okokra hivatkoztak. A bíróság előtt 13 gyanúsítottnak kellett felelnie, köztük a cég tulajdonosának és ügyvezetőjének, B.Z.-nek is.

7176 oldalnyi jegyzőkönyv készült a perről

Kepli példás, elrettentő erejű ítéletben reménykedik, mint mondta, Magyarországon nem érhet többet a profitérdek az emberek életénél. De véleménye szerint

ez szolgálná a társadalom igazságérzetét is.

Ugyanakkor felháborítónak nevezte az ellenzéki politikus, hogy szemben Orbán Viktor korábbi ígéreteivel, továbbra sincs esély arra, hogy a rekultivációra és kárpótlásra költött több milliárd forintnyi közpénzt valaha is visszaszerezze a magyar állam.

"Sőt, nemhogy pozitív irányban nem történt változás, de az elmúlt 5 évben egyenesen le is építették a környezetvédelmet"

- utalt Kepli Lajos arra a tényre, hogy továbbra sem kötelezi a hazánkban működő cégeket arra a jogszabályalkotó, hogy pénzügyi garanciaalapot hozzanak létre egy esetleges katasztrófa költségeinek megtérítésére.

Ezzel párhuzamosan a környezetvédelmi hatóságokat a kormányhivatalok alá szervezték. A legerősebb ellenzéki párt politikusa szerint a hatósági ellenőrzés gyengülésére jó példával szolgál a Csepelre tervezett konténerterminál is, ahol a beruházók veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet létesítenének a lakóövezet közelében.

Ketyegő bombákon ülünk, és a BVM Illatos úti telephelye bebizonyította, a jelenlegi struktúra nem képes gyorsan, megelőző jelleggel beavatkozni, azaz nem képes megvédeni a magyar állampolgárokat

- sóhajtott fel Kepli Lajos.

Vajon, hoz változást a vörösiszap-per?