Jobbik: 10 ember élete nem az a kategória, amit kétéves szabadságvesztéssel le lehetne tudni

Elsőfokon ítélet született a vörösiszapperben.

„Mindannyiunknak örökre beleégtek az emlékezetébe azok a képek, amik 2010 októberében Kolontáron és Devecserben elénk tárultak”

– kezdte sajtótájékoztatóját a képviselő, aki azoknak, akik elfelejtették volna, képekkel is illusztrálta, hogyan festett a környék nyolc és fél évvel ezelőtt.

A vörösiszap-katasztrófában tíz ember vesztette életét, legalább kétszázan szenvedtek súlyos sérülést és sokmilliárdos anyagi kár keletkezett. Kolontár egy komplett településrésze tűnt el, a halálos áldozatok is erről a részről származtak.

„A mai napon végre valahára lett egy bíróság, a Győri Ítélőtábla, ami bűnösnek mondta ki a Mal ZRT. vezetőit a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezésében.”

Kepli Lajos emlékeztetett, hogy a katasztrófa bekövetkezésének hetében a frissen parlamentbe került Jobbik frakciójának tagjaként kezdeményezte, hogy állítson fel az Országgyűlés vizsgálóbizottságot, ami felderíti a katasztrófa hátterét. A politikus vezetésével a kormánypárti és ellenzéki képviselőkből álló bizottság egy év után olyan jelentést tett le a Ház elé, amit szinte egyhangú döntéssel fogadott el az akkori országgyűlés.

A jelentés kimondta, hogy a Mal Zrt. vezetői felelősek a vörösiszap-katasztrófa bekövetkezéséért, hiszen az üzemeltetési módszerükben benne volt a katasztrófa lehetősége. Olyan mennyiségű és töménységű lúgot tároltak a vörösiszaptároló kazettán, ami alkalmatlanná tette azt a hosszú idejű tárolásra.

„Akkor azt mondtam, hogy addig nem fogjuk ezt a témát hagyni, amíg igazságos ítélet nem születik, azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi ítélet igazságos-e vannak kétségeim”

– fejtette ki véleményét a képviselő, aki szerint nem elegendő, hogy nyolc és fél év után 2-2 év letöltendőt, szinte a legenyhébb büntetést szabták ki az első- és a másodrendű vádlottra, a többiek pedig felfüggesztett szabadságvesztéssel távozhattak.

„Azt gondolom, hogy 10 ember élete, 200 személynek okozott súlyos sérülés és a több tízmilliárdos anyagi kár az nem az a kategória, amit a legenyhébb kétéves szabadságvesztéssel le lehetne tudni.”

Kepli Lajos abban bízik, hogy a mai ítélet másodfokon szigorításra kerül. Továbbá hozzátette, hogy ideje lenne az igazságszolgáltatás megreformálására, hogy legalább az ilyen súlyú ügyekben emberi időn belül megfelelő ítélet születhessen.

Vörösiszapper: 2-2 év letöltendő szabadságvesztést kaptak a Mal egykori vezetői

Az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Öt vádlottat felmentettek. Az első- és másodrendű vádlottak a Mal Zrt. egykori vezetői voltak, 2-2,5 év letöltendő szabadságvesztést kaptak. A perben csak másodszorra sikerült ítéletét hirdetni, az első eljárásban mindenkit felmentettek, de azt szabálytalanságok miatt meg kellett ismételni.